Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

5.8.2009 12.31

Pohjoiskorealaista hampurilais- ja kielitietoisuutta

Voiko sanoja kieltää?

Lehtitietojen mukaan Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin keskustassa on avattu hampurilaisravintola. Pohjoiskorealaiset tosin eivät saa kutsua ravintolaa hampurilaisravintolaksi eivätkä ravintolan tuotteita hampurilaisiksi: ravintolasta saa hampurilaisten asemesta esimerkiksi "jauhelihaa ja leipää" ja "jauhettua kalaa ja leipää".

Pohjois-Korean vallanpitäjät ilmeisesti arvelevat, että hampurilainen (tietenkin sen koreankielinen vastine) on sanana liian amerikkalainen, kapitalistista hapatusta. Heillä on luja usko siihen, että sanoja paimentamalla pystytään paimentamaan kokonaista kansaa. Hyvinhän tuo tuntuu onnistuneen!

Meidän on täältä helppo naureskella pohjoiskorealaiselle kielitietoisuudelle, mutta hymy voi hyytyä, kun miettii asiaa vähän pitempään: Ketkä niitä pjongjangilaisia jauhelihaleipiä oikeastaan pääsevät syömään? Entä miten kansalaista rangaistaan, jos hän turhaan lausuu kielletyn sanan?

Journalistis-eettisesti asian pihvi lienee tämä: Mitkä asiat Pohjois-Koreasta kelpaavat meille uutisiksi tai yleisemmin jutuiksi? Huvittavat? Kauhistuttavat?

---

Niin, kyllä sanojen "imagologinen" ja ideologinen arvo ymmärretään meillä täällä Vapaassa Lännessäkin. Taannoin oli paljonkin puhetta siitä, miten hampurilaisjätti McDonaldsin brändiammattilaiset ovat vaatineet sanan McJob (suomeksi suurin piirtein "paskaduuni") poistamista The Oxford English Dictionary -sanakirjasta.

Suomessakin jotkut yritykset ovat yrittäneet omia sanoja itselleen hakemalla niille rekisteröidyn tavaramerkin suojaa. Esimerkiksi kännykällä tällainen suoja kai on (Nokia); mokkula sitä ei saanut (DNA).


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången