Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

21.1.2011 15.05

"Onko potilasasiakirjojen kieltä tutkittu?"

Nimimerkki "Pikku Myy" ehdotti aihetta.

Nimimerkki "Pikku Myy" ehdotti keskustelua siitä, miksi potilasasiakirjojen kieli on sellaista kuin on: "Onko potilasasiakirjojen kieltä tutkittu? Mitähän tarkoitusta palvelevat esimerkiksi nuo sanajärjestykset, potilasta tarkoittavan lauseenjäsenen ilmipanemattomuus ja passiivin käyttäminen yksikön ensimmäisen persoonan sijaan?"

Pikku Myy vinkkasi Vauva-lehden keskustelupalstalla käytyyn keskusteluun, jossa ihmeteltiin, miksi "lääkärin yms. lausunnoissa verbi menee niin usein lauseen loppuun" ja "lääkärit jättävät subjektin pois": Yöllistä heräilyä ilmenee. Yökastelua joskus esiintyy. Aika hyvin arkipäiväisiä asioita muistaa, mutta melko paljon omaisten apua lääkehoidossa tarvitsee.

Pikku Myyn mukaan lääkärit usein "myös piilottavat oman toimintansa passiivimuotoon": Päädytään jatkamaan sairauslomaa. (Ei: Päädyn jatkamaan sairauslomaa.) Kehotettu liikkumaan. (Ei: Kehotin potilasta liikkumaan.)

Mieltä varmaankin ollaan? :)


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

21.1.2011 15.34
Anomyymi
Mieltä ollaan, kii-iivasti ollaan mieltä. Sitä ollaan mieltä että lääkärit aina tommosia, piilottelevia. Kiivasti piilottelevat. Lääkärit piilottaa itsensä. Vastuu painaa. Kovasti painaa vastuu. Olkapäällä painaa. Niskassa apina painaa. Apina olkapäällä.
Apinoita piilottelevat, apinoilla on teoria hallussa, gorilloilla on käytäntö, yhdessä he muodostavat tila-aikajatkumon. Apinat ja gorillat yhdessä tutkivat jatkumoa. Ihminen on jatkumo! (Ota lääkkees.) En ota. Hauska nähdä mihin tämä menee, en oo koskaan kattonu. Apina ja gorilla. Teoria torilla. Kyselivät lämmintä. Huusivat poliisia auttamaan! Ja tämä jatkuu teoriassa. Gorilla katsoo, torilla, apinoita, ajassa tilalla, on mennyt siihen. Ja apinalla, on jatkumolla! Aargh! Rauhotu ihminen! Rauha! Aargh! Aaaargh!

Jäin hoonkin, ei kun johonkin? Johonkin Jäin?

Niin. Tobleronet. Kaikki Tobleronet menee. Pelkät viinirypäleet jää.
21.1.2011 15.59
Ulla Tiililä
Näistä on tietoa
Oliko ensimmäinen puheenvuoro Repomieheltä? - Vastauksena Pikku Myylle kerrottakoon, että potilasasiakirjoja on tutkittu valitettavan vähän. Olisi tärkeä aihe, mutta kun ei ole niitä kuuluisia resursseja. Subjektin poisjäämisestä tämäntyyppisissä teksteissä on kuitenkin tietoa, ks. esim. Kotuksen sivuja, Virkakieli ja Tekstualisoituva julkishallinto. Aihetta on tutkinut esimerkiksi Kati Karvinen kotihoidon teksteistä ja saanut kiinnostavia tuloksia. Karvisella on vastaukset esittämiisi kysymyksiin subjektin poisjättämisestä ja passiivin käytöstä. Ehkä saat vastaukset itsekin, jos kokeilet, millaista teksti olisi, jos subjekti koko ajan toistettaisiin tai passiivin sijaan olisi aktiivi. Kyllä niillä vakiintuneilla ilmaisutavoilla on enimmäkseen hyvä syy. Myös potilasasiakirjoistakin on itse asiassa valmistumassa mitä kiinnostavin gradu, mutta tekijä voinee itse kertoa keskeneräisestä työstään, jos haluaa.
27.1.2011 21.11
Tutkin
Hoitajien tuottamat tekstit tutkimuksen alla
Itse aloitin proseminaarityössäni tarkastelemaan hoitajien kirjallisten raporttien tempusvaihtelua (joka siis poikkeaa monessa yleiskielisestä aikamuotojen käytöstä). Myös hoitajien teksteissä näkyy tällainen persoonattomuus: potilasta autetaan ja hänelle annetaan. Potilas on yleensä tapahtumien ainoa aktiivinen toimija. Hoitajien suhteen kiinnostava ilmiö on myös se, että hoitajaopiskelija tuottaa usein hyvin erilaisia tekstejä: hän siis sosiaalistuu tällaiseen "kasvottomaan" toimimiseen (kirjaamisessaan) vasta työelämässä.

Työ jatkuu pro gradu -tutkielmassa. Saas nähdä, millaisiin asioihin huomio kiinnittyy, kun aineistoa on enemmän.
28.1.2011 9.15
Ulla Tiililä
Tutkijalle
Hoitajien kirjallisten raporttien tutkija: voisitko ottaa yksityisesti yhteyttä? Olisi mukava tarkemmin kuulla työstäsi, se kun näyttää sivuavan hankkeemme aihepiiriä! Karvinen tutki hoitokertomuksia mm. roolisemantiikan avulla. Lisäksi sekä hän että Anna-Leea Honkala (tutki ongelmatilanteiden kirjaamista) ovat gradussaan havainneet, että hoitajat käyttävät ongelmattomissa tilanteissa omasta toiminnastaan tavallisesti passiivia ja aktiivi on varattu ongelmatilanteisiin.