Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

2.5.2011 12.24

Ohi suunsa puhumisesta

Rehellinen mielipide kohtaa poliittisen korrektiuden vaatimuksen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen puhui HS.fi:ssä neekeriukoista, maahanmuuttajista rosvoina ja täällä hilluvista kaiken maailman muslimeista. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pyysi valtakunnansyyttäjää arvioimaan, syyllistyikö Hakkarainen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai muuhun rikokseen.

Puheenjohtaja Timo Soini selitteli Hakkaraisen puheita Ylen haastattelussa sillä, että kokematon kansanedustaja puhui "ohi suunsa". Tästä juuri on kyse, jos ajatellaan että ohi tai sivu suun puhuminen tarkoittaa jonkin salattavan asian tai mielipiteen lipsauttamista julkisuuteen. Kielitoimiston sanakirjan mukaa puhua ohi suunsa tarkoittaa "liikoja, sivu suunsa" puhumista.

Todennäköisesti on niin, että uusi kansanedustaja puhui ihan rehellisesti mielipiteidensä mukaisesti. Kokonaan toinen asia on, onko kaikkien rehellistenkään mielipiteiden julkituominen eettisesti tai juridisesti suotavaa. Sananvapaus ei voi tarkoittaa vastuuttomuutta.

Tuonpa tässä julki oman mielipiteeni: Yleistävää, leimaavaa ja mustavalkoista vihapuhetta ei kannata puolustella sillä, että on kokematon ja maalta kotoisin. Sanottu, mitä tarkoitettu. Viisaampaa olisi siis tutkistella sydämessänsä suvaitsevaisuuden syvintä olemusta.


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

2.5.2011 15.38
Erkki
Entä median vastuu?
”Onko kaikkien rehellistenkään mielipiteiden julkituominen eettisesti tai juridisesti suotavaa. Sananvapaus ei voi tarkoittaa vastuuttomuutta.” – Ei ole suotavaa eikä saa tarkoittaa.

Mutta onko median pakko julkistaa kaikki möläytykset? Ettei vain haastattelija suorastaan provosoinut kokematonta haastateltavaa niin, että tältä saatiin mojova lausunto julkaistavaksi?
2.5.2011 22.00
Täysjärkisiä kai sinne äänestettiin?
Edustaja on itse vastuussa puheistaan.
Ei aloitteleviakaan kansanedustajia tarvitse suojella omalta typeryydeltään. Sitä parempi mitä nopeammin oppivat sisäsiisteiksi.
2.5.2011 23.09
Minätaas
Kaikkien rehellisten mielipiteiden julkituominen ei ole suotavaa. Tyyppi kuitenkin teki niin, ergo puhui ohi suunsa.
3.5.2011 9.33
Maalaistaustainen
Maalaiset eivät ole ääliöitä
Muun törkeyden ohella törkeää perustella typeriä puheitaan sillä, että on maalta kotoisin. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninenkin ihmettelee, miten Hakkarainen on saattanut perustella lausuntojaan omalla maalaisuudellaan:

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/05/1321309/laaninen-hakkaraisen-puheet-loukkasivat-maalaisia
3.5.2011 16.29
Sanonta syrjäkylältä
Muistuipa mieleen varsin persun oloisen Roivais-Ekin sanonta:

Mistäs sitä vieras tietää talon tullessaan, ettei kaivoon saa kusta.

Että mitenkäköhän mahtaisi liittyä aiheeseen. Ei varmaanmitenkään.