Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

6.9.2010 14.21

Nyt

Sinun kiireesi eivät ole minun kiireitäni.

8.00

Isi: "Pesisitkö nyt hampaat, ole kiltti!"

Ekaluokkalainen: "Joo joo, ei tää nyt kauaa kestä. Tää Bionicle vaan ensin hyökkää tonne ja sit se taistelu niinku loppuu."

8.10

Isi: "Mitä, etkö vieläkään ole pessyt hampaita. Nyt tulee jo kova kiire."

Ekaluokkalainen: "Joo, ihan kohta. Nyt nää vaan niinku rakentaa ton toisen kanssa yhen linnoituksen."

8.15

Isi: "Nyt kyllä myöhästyt koulusta. Äkkiä surauttamaan hampaat. Niin kuin ois jo! Hopi hopi!"

Ekaluokkalainen: "Mitä, myöhästynkö. Nytkö? Mikset sanonnu aikaisemmin? Sen on sun syys, jos mä nyt myöhästyn. Epistä!"

Isi (alistuneesti): "No pian nyt sitten."

---

Töissä Isi sitten katsoo Ison suomen kieliopin verkkoversiosta eli Viskistä mikä aamulla meni pieleen. Tosin hän muistaa senkin, mitä vanhempainillassa oli sanottu koululaisten aikakäsityksestä: se on eri planeetalta kuin useimpien aikuisten.

Viskin mukaan nyt on puheviitteinen ajankohdan adverbi, kuten olettaa sopii. Mutta lisäksi nyt voi olla ei-temporaalinen sävypartikkeli: "No on se nyt kumma."

Visk tietää, että partikkelilla nyt voi saada aikaan monenlaisia sävyjä. Kieltolauseissa se voi jättää kiellon auki: "No ei se nyt aivan valmis se gradu ole." Vaihtoehtokysymyksessä nyt ilmoittaa puhujan käsitystä puheena olevasta asiasta: "Jaa, onks se nyt niin hirmune." Muitakin käyttöjä nytille on osoitettu.

Joten ei se nyt niin ihmeellistä ole, jos ekaluokkalainen meinaa myöhästyä koulusta :) Miksei kielessä ole enemmän rautalankaa?


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja