Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

29.11.2010 9.25

Miten tituleerata eronnutta naista?

Neiti ei tunnu sopivalta eikä oikein rouvakaan?

Moni avioliitoista päättyy eroon. Tilastojen mukaan vuonna 2009 solmittiin lähes 30 000 liittoa; 13 500 paria erosi.

Erosta koituu varmaankin monenlaista murhetta, mutta myös nimeämispulmia. Millä nimellä kutsua eronnutta ihmistä, vallankin naista? Neiti viitannee yleensä naimattomiin naisiin, eikä rouvakaan tunnu sopivan.

Tämä tuntuu olevan ongelmana myös Nallenperällä, jossa Sisar Mulkero on polkaissut käyntiin Suuren Tittelikilpailun. Seuraamme kiinnostuneina kilpailun kulkua myös blogissamme!Palaa otsikoihin | 14 puheenvuoroa | Keskustele

29.11.2010 15.05
hulda
Tittelit umpikujassa
Siinäpä onkin pähkinä purtavaksi. Meillä täällä saksankielisellä alueella saatiin jo vuosikymmeniä sitten aikaan hyvin elegantti ratkaisu: kaikkia aikuisia naisia puhutellaan sanalla "Frau", joka tarkoittaa rouvaa mutta myös yleensä naista. Englannissa taas luotiin titteli "Ms.", joka sekin käy kaikille naisille. Ei kai se rouvitteleminenkaan niin pahasta olisi, ainakaan meillä päin ei enää neiditellä ketään.
29.11.2010 15.50
Sisar M
Tärkeä keskustelunavaus
Hyvä, että näinkin kunnianarvoisalla foorumilla kiinnitetään huomiota tähän vakavaan terminologiseen puutteeseen. Mikä mahtaa nykyemäntiä vaivata, kun noin usean liitto päättyy eroon? Miehistä pitää osata pitää huolta ja kiinni!

Vetoan kaikkiin kunnon kansalaisiin: ottakaa kantaa keskusteluun - korjatkaamme epäkohta yhdessä!
29.11.2010 17.10
Katri
hyvä kysymys, väärä lähtökohta
Kysyisin pikemminkin, miksi nainen pitää ylipäätään määritellä miehen kautta?
29.11.2010 17.15
Vesa Heikkinen
Katri, hyvä kysymys, sitä kannattaa kysyä varmaankin sisarmulkeroilta myös :)
29.11.2010 20.55
Jukka K. Korpela
Mikähän on ongelma?
Eronnutta naista on maailman sivu tituleerattu rouvaksi. Mikä tässä on ongelmana? Tällaisissa titteleissä on monta ongelmaa, mutta pitääkö vielä keksiä lisää?

Mainitsemassasi Suuressa Tittelikilpailussa näyttää kysymyksenä olevan, ”miten tituleerata eronnutta naista niin, että eron häpeä heti välittyy tittelistä”. Raamatullinen sana kai olisi ”hyljätty”, mutta eiköhän katukielinen luovuus tuota muitakin vaihtoehtoja.
29.11.2010 22.16
Illimar
Kerran rouva, aina rouva
Olen eronnut ja pidän itseäni itsestään selvästi rouvana. Tosin olisin mielestäni varmaan jo ikänikin perusteella (40 v.) rouva, vaikken olisi koskaan naimisissa käynytkään.

Onko tämä naimisissa oleminen muuten ikinä todellisessa kielenkäytössä ollutkaan ainoa neidin ja rouvan erottaja?
29.11.2010 22.32
Mulkero-fani
Ääni hyljätylle
Hyljätty on todella hyvä ja mulkeromainen ilmaus!
30.11.2010 9.31
Laura Kataja
Siviilisääty ja titteli
ERäässä muinoisessa Ollin pakinassa ehdotettiin, että kaikista käytetttäisiin siviilisäädystä ja sukupuolesta riippumatta titteliä herra. Kannatan tätä.
30.11.2010 10.41
Maria E.
Mulkeromainen sana?
Jos Sisar Mulkero toimii kilpailun ylituomarina, kannattaa varmasti ensin tutustua hänen aatemaailmaansa, jos haluaa pärjätä kisassa. Vai voiko siinä aatemaailmassa nainen toimia tuomarina? Ehkäpä Sisar keskittyy kotitöihin ja delegoi tuomaroinnin luomakunnan kruunulle? Perheen emännillähän alkaa olla kova kiire saattaa koti joulukuntoon!
1.12.2010 5.56
Sisar M
Ehdotukset vieraskirjaankin
Emännällä tosiaan kiirettä riittää joulun alla. Sisar Mulkero ei paljasta päätöksentekoelintään, mutta haluaa muistuttaa, että tässäkin ketjussa esitetyt ehdotukset kannattaa käydä kirjaamassa Pekunallen vieraskirjaan. Palkinnot nimittäin arvotaan kaikkien vastanneiden kesken.
3.12.2010 8.17
Vesa Heikkinen
Monenlaisia mielenkiintoisia ehdotuksia näkyy tulleen tässä blogikeskustelussa esillä olleiden lisäksi: turhake, synnitär, reva, yhytär, routi, hyljetär, hävytär, neidike, hylkyemäntä, susirouva, hukatar. Kilpailu näyttää jatkuvan edelleen.

http://pekunalle.com/keskustelu.html
10.12.2010 11.58
werty
turhaa
En tosiaankaan näe, miksi naista pitäisi sanoa neidiksi tai rouvaksi, olipa siviilisääty mikä tahansa. Ovathan harvassa nekin kontekstit, joissa "herra" on tarpeen.

Ja muistetaan vielä, että englannin Ms. on aika vanhaa perua.
10.12.2010 13.13
Vesa Heikkinen
Kisa on ratkennut!
Sisar Mulkero on Ylhäisessä Viisaudessaan ja Rajattomassa Jalo Mielisyydessään ratkaissut Suuren Tittelikilpailun. Hylky vei voiton, ks. lisää http://pekunalle.com/230 .

Kiitos kaikille tälläkin palstalla asiasta keskustelleille. Keskustelua voi tietysti vielä jatkaakin.

11.12.2010 21.45
Jukka K. Korpela
Ei hauskaa
Kysymys koski eronneen naisen titteliä, eikä tässä ole oikeasti mitään epäselvyyttä, kuten aiemmin selitin. ”Kilpailun” voittanut ”hylky” ei ole edes katujätkätasolla hauska, joten tuollaisia kilpailuja järjestävät saavat järjestää niitä ihan itse keskenään ja varmaan he ovatkin ainoat, joista ne ovat jotenkin kiinnostavia.

Nimimerkin ”werty” kysymys koskee ihan muuta ja on huomattavasti kiinnostavampi. Lyhyt vastaus kai on se, että niin monet naiset maailmassa haluavat olla joko neitejä tai rouvia, ja jotkut loukkaantuvat neitittelystä (vaikka ovat naimattomia), jotkut taas rouvittelusta.

Englannin ”Ms.” ei ole kovin vanhaa perua, ainakaan jos uskomme sivua
http://www.etymonline.com/index.php?search=Ms
ja miksi emme uskoisi, kun se yleisesti on luotettava ja sisältää etymologisista sanakirjoista koottuja tietoja. Sen mukaan lyhenne ”Ms.” on vuodelta 1949. Se on oikeastaan yllättävän ”vanha”, mutta sen syntymisen syynä on ehkä ollut se – alkuperäistä kysymystä sivuava – seikka, että 2. maailmansodan jälkeisessä maailmassa oli paljon sotaleskiä ja paljon sulhasensa tai poikaystävänsä sodassa menettäneitä naisia, eikä näiden naisten erottelu toisistaan titteleillä ”Mr.” ja ”Miss” tuntunut aina tarpeelliselta eikä sopivaltakaan.