Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

26.10.2010 17.28

Mistä nimi "kulttuuriperinnekeskukselle"?

Ennen taloa asui Kotus; nyt siellä pitävät majaa KAVA, JAPA, VET ja kumppanit.

Sain juuri mielenkiintoisen viestin. Sen mukaan Suomen monipuolisin ”kulttuuriperinnekeskus” järjestää avoimien ovien päivän Sörnäisten rantatie 25:ssä Helsingissä perjantaina 12. marraskuuta, pohjoismaisena arkistojen päivänä.

Sörnäisten rantatie 25, tuo legendaarinen osoite. Siis Kotuksen entinen kotisija! Ihanhan tässä herkistyy.

Tiedotteessa kerrotaan, että Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA, Suomen Jazz & Pop Arkisto JAPA, Työväen Arkisto, Työväenliikkeen kirjasto ja Valtion elokuvatarkastamo VET esittelevät mainittuna päivänä toimintojaan ja uusia tilojaan.  Kaikki ovat muuttaneet taloon tämän ja viime vuoden aikana.

Mikä kiinnostavinta, yleisöltä toivotaan ehdotuksia talon nimeksi. Ehdotukset voi jättää avoimien ovien päivänä tai lähettää osoitteeseen info@jazzpoparkisto.net.

Mukavahan noita ehdotuksia olisi kuulla ja mälvätä tälläkin foorumilla. Ja miksei analysoidakin :)


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

26.10.2010 19.16
Eve
Nimi
Miten olisi Kuppi? Helppo, taipuu kivasti ja samassa kulhossa voisivat asustella ja muhia kaikki em. instanssit. Voi tietysti helposti vääntyä sukupuolitaudiksi, mutta vääntäähän nyt voi kaikkea.
27.10.2010 15.56
marsupilami
Ehdotus
Ehdotan muodikkaasti KAVA-JAPA-VET-YMS.
3.11.2010 10.26
Ulla Tiililä
Lyhenteitä on moneksi
Nuo lyhenteet ovat ns. lyhennenimiä; ne on muodostettu pitkän nimen pohjalta. Minusta eivät ole sinänsä ongelmallisia. Ongelmallista on, jos niitä käytetään pitkän nimen sijaan olettaen, että kaikki ymmärtävät ne. Lyhennenimet kuuluvat sisäpiirikäyttöön tai lyhenne on tekstissäselitettävä ensi kertaa käytettäessä.
9.11.2010 12.44
William K
Kultus
Kotuksen oma nimi on lyhennenimi, vaikka se samalla on olemassa normaalina käyttösanana, siis tämä Kotus (~ kotus 'maja, hökkeli'). Sitä on kai pidettävä hyvinkin onnistuneena valoksena, koska se kestää vaativan kielenhuoltoyksikön nimenä vuosikymmeniä. No, tämän oivan mallin mukaan sopinee ehdottaa nimeä myös "kulttuuriperinnekeskukselle", olkoon se siis Kultus. Toki tavanrahvas ääntää sen oitis "kulttus", mutta lieneekö siitäkään mitään haittaa, kun päivittäin saamme kuulla ihmisten käyttelevän "intternettiä" ja aina syksyisin poimivan "kanttarelleja" eikä sekään tunnu ketään pahemmin haittaavan. Johan Ryysyrannan agitaatiokokouksessa laulettiin täysin palkein "intterinallia". Kulttuuri sinänsä on hauska sana, kun siinä nähtävästi kotoperäistä äännöstapaa seuraten kirjoitetaankin kaksoiskerake tt, vaikka ilmeisissä lähdekielissä on kirjoituksessa järjestään yksinäis-t: ruotsin kultur, saksan Kultur, englannin culture, latinan cultura, venäjän kultura.
23.11.2010 18.46
Vesa Heikkinen
No niin! Kyselin nimiasiaa Suomen Jazz & Pop Arkistosta, ja minulle kerrottiin, että kesken on. Ehdotuksia otetaan siis edelleen vastaan!

Nimitalkoisiin siis!

Ja mielellään lisää toinen toistaan parempia ehdotuksia tähänkin tuuttiin, kiitos!

Minun ehdotukseni voisi olla nyt vaikka Marjatta tai Marjatan talo. Talon vieressä oleva Katri Valan puisto tunnetaan kuulemma myös Marjatan kallioina.