Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

19.8.2011 13.09

Maailman superlatiivitautisin kansa?

Nyt pitäisi kilpailla terveydessä.

Käytimme lasta hammashoitajan juttusilla. Kovasti oli tarjolla monenlaista velvoitetta ja direktiiviä. Kun on lähes puoli vuosisataa harjaillut hampaitaan, tuntuu oudolta kuunnella ohjeistusta siitä, miten niitä hampaita oikein pitää jynssäillä. Puhumattakaan paasausta siitä , miten pitäisi syödä ja milloin.

Mitäpä ihminen ei kestäisi terveytensä ja varsinkin lastensa hyvinvoinnin vuoksi. Pitikin oikeastaan kirjoittaa julisteesta, jonka näin odotusaulassa.

Minulle valkeni, että meneillään on kampanja Maailman tervein kansa 2015. Hankkeen verkkosivuilta käy ilmi, että kyseessä on vuonna 2008 aloitettu hanke, jonka tavoitteena on auttaa suomalaiset maailman terveimmäksi kansaksi vuoteen 2015 mennessä.

Mahtavaa! Hankkeen aikana on pidetty huolta ainakin suomalaisten käsienpesusta ja suomalaisista miehistä (SuomiMies seikkailee -rekkakiertue). Hankkeen takana näyttää olevan maailman johtava lääketieteen tutkimusyritys ja alkuperäisvalmistaja.

Mutta miksi juuri suomalaisten pitäisi olla tässä(kin) asiassa maailman parhaita? Miksi kansainvälinen lääkejätti haluaa juuri suomalaisten olevan terveimpiä? Miksi pitää olla paras, miksi terveydessäkin pitää kilpailla?

Välillä tulee mieleen, onko meitä yllytyshulluja järkevä jatkuvasti panna kilpailemaan kaikesta. Siinähän saattaa sairastua.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

19.8.2011 13.43
Toipilas
Onnea matkaan vaan...
Meidän terveysongelmamme kumpuavat ihan muualta kuin siitä, että tassut unohtuivat likaisiksi ennen ateriaa. Siinäpä niittävät alkoholiongelmat ja masennuksen, onnea matkaan.
22.8.2011 12.07
Meikä Mediaani
Superlatiivit suomessa
Kieliasiaan: Käytetäänkö suomen kielessä erityisen paljon (eniten maailmassa, kuten otsikkossa uumoillaan) superlatiiveja? Olisiko tutkimustietoa tästä?
Kieliasian ulkopuolelta: Onko meillä tosiaan joku itsetunto-ongelma vai mikä? Ikään kuin olisi kaksi vaihtoehtoa: ollaan ihan surkeita (maailman surkeimpia) TAI maailman parhaita.
22.8.2011 18.58
Yksi totuus
Ei, meillä ei ole
... itsetunto-ongelmaa (suomalainen itsetunto on liiankin hyvä yleensä), vaan vaihtoehdottomuusongelma, kaikki on joko tai, mustavalkoista ilman harmaan sävyjä (väreistä nyt puhumattakaan) siinä välillä.

Ja kun suomalainen vaihtaa suuntaa, niin silloin käännytään noin 180 astetta ja mennään taas vauhdilla metsään niin että rytisee (jonka jälkeen tietysti vaihdetaan taas suuntaa se noin 180 astetta)...