Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

23.12.2011 10.07

LUUKKU 23: Politiikkaradio

Varoitus: merkintä sisältää radio-ohjelman mainontaa.

Olin eilen kommentoimassa Sauli Niinistön ja Timo Soinin vaalikeskustelua Ylen Politiikkaradiossa. Pääset kuuntelemaan ohjelmaa tästä.

Yön yli nukkumisen jälkeen päällimmäisenä on mielessä tämä: Keskustelu oli aika varovaista ja sovinnollista. Ehdokkaat tuntuivat olevan samoilla linjoilla monista asioista. (Huomautettakoon uutterille urputtajille, että tämä on ihan henkilökohtainen mielipiteeni, ei Kotuksen linja...)

Tiukkana EU-kriitikkona tunnettu Soini ja hyvin Eurooppa-myönteisenä tunnettu Niinistö tuntuivat löytävän yhteisen sävelen myös unioniasioissa. Tai sitten eroja ei haluttu käsitellä eikä korostaa.

Soini oli puhekielisempi. Hän sorvasi muutaman mehukkaan vertauksen, kuten ”EU on kuin komitean suunnittelema hevonen. Se on kameli.”

Niinistö oli kirjakielisempi. Hän pyrki ottamaan tilanteen haltuun asettautumalla välillä ikään kuin ulkopuolisen tarkkailijan ja yhteenvetäjän rooliin: ”Katsotaanpa vähän, mitä maailmalla tapahtuu – –.”

Yhteistyötäkin viriteltiin, ainakin sanailussa. Kun Soini piikitteli, että hallitus on kuin poutapilvi, Niinistö jatkoi jotain sen suuntaista, että on se kuitenkin kaunis.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja