Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

11.12.2011 9.31

LUUKKU 11: Linnut, linnut

Suomalaisen menestystarinan äärellä.
Vihaiset linnut liihottavat näinä päivinä moneen kotiin. Meillekin laskeutui kaksi Angry Birds -pehmolintua. Otin ne tutkittavakseni.

Kun lintua painaa otsasta, se päästää epämääräistä ääntä. Lasten mielestä vihaiset linnut ovat hauskoja, ilmeisesti paljolti juuri tuon äänen ansiosta.

Linnusta roikkuu pari lappusta, jotka sisältävät tietoa tuotteesta. Isommasta, värikkäästä lappusesta käy ilmi muun muassa se, että tuote on valmistettu Kiinassa. Pienempi, valkoinen lappunen sisältää VAROITUKSEN:

Poistakaa pakkausmateriaali ja kiinnikkeet lelusta, ennen kuin annatte lelun lapsille. Vain pintapesu. Sisältää ei vaihdettavan nappipariston

Kummastuttaa, hämmästyttää. Se, että lopusta on unohtunut piste. Sekin, että lauseke ei vaihdettava nappiparisto on tönkkösuolattu suorasuomennos englannista.

Mutta erityisesti se, että paristoa ei voi vaihtaa. Pistää vihaksi: Mitä tehdä, kun vihainen lintu vaikenee? Heitetäänkö roskiin ja hankitaan uusi?


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

11.12.2011 10.20
JSuvanto
Turhalla tavaralla on perinteisesti heitetty vesilintua. Turhalla linnulla voinee heittää porsaita.
12.12.2011 9.21
pikkulintu
neuvo
riittää, kun tullaan hyvin hyvin vihaisiksi, jolloin lapset oppivat painamaan isää otsasta saadakseen reaktion toistumaan.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången