Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

24.2.2010 11.16

Liikenne on liikennettä

Helsingin seudun liikenteestä huolehtii nyt Helsingin seudun liikenne.

Kansalaiset, elämme raskaita aikoja. Umpihanget uhkaavat viedä vapautemme. Onneksemme on resursseja, jotka voimiaan säästämättä heiluttavat lapioitaan pitääkseen yhteiskuntamme pyörät pyörimässä.

Huolestuttavia merkkejä on taas ilmassa. Uhka tulee idän suunnasta kylmien viimojen ja yöpakkasten muodossa. Poikkeusolosuhteet ovat herättäneet kaikenlaista katkeruutta, toki ymmärrettävääkin. Olen antanut kertoa itselleni, että (seuraa sitaatti) ”Helsingin seudun liikenne on aivan ahterista”. Ahteriarvio perustunee meidät ilmastonmuutokseen sopeutuneet yllättäneeseen lumipulavajeeseen.

Ottamatta sen kummemmin kantaa tähän perustavaan takapuolikysymykseen, totean seuraavaa: Havaintojeni mukaan Helsingin seudun liikennettä hoitaa nyt Helsingin seudun liikenne. Joku voisi arvella, että pääkaupunkialueen julkisesta liikenteestä vastaavat Tahot ovat käyttäneet konsultteina alivaltiosihteereiden asemesta Alivaltiosihteereitä.

Helsingin seudun liikenteen eli tuttavallisesti HSL:n tehtäviin kuuluu seuraavaa (seuraa sitaatti): ”HSL:n tehtäviin kuuluu suunnitella ja järjestää toimialueensa joukkoliikennekokonaisuus ja edistää sen toimintaedellytyksiä, hankkia bussi-, raitiovaunu-, metro-, lautta- ja lähijunaliikennepalvelut ja vastata Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Lisäksi HSL huolehtii joukkoliikenteen markkinoinnista ja matkustajainformaatiosta, hyväksyy taksa- ja lippujärjestelmän ja lippujen hinnat sekä vastaa matkalippujen tarkastuksesta.”

Mistä tulikin mieleeni, että yritin eilen ladata matkakorttiini lisää ns. aikaa. Helsingin seudun liikenne oli huolehtinut niin, että automaatti ”puhui” minulle englantia.

Minustakin alkaa vähitellen  tuntua siltä, että Helsingin seudun liikenne on sanonko mistä kotoisin. Samoin Helsingin seudun liikenne.

Ugh.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

24.2.2010 15.03
Tiina
Sitaatti sen kertoo
Sitaattikin jo kertoo, että HSL:lle lienee hallinto tärkeämpää kuin ydintehtävä. Järkyttävää jöötiä, taitaa ummetus vaivata uutta organisaatiota - eikä auta edes Activia.
9.3.2010 14.32
Matkustaja
Nimiongelma paisuu
Huh sentään. Jatkavat siis lainvastaisten nimien antamista, vaikka kuinka asiasta kirjoitetaan. Kuvittelin itse, että tässä on nyt korvattu HKL toisella, mutta HKL on vielä olemassa ja tämä on nyt HSL-kuntayhtymä. Ja asia selviääkin, kun osaa nettiä selata. Voi niitä, jotka eivät osaa.