Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

24.5.2013 10.19
Vesa Heikkinen

Lasipaviljonki vai sillipurkki?

Ihmettelyä Kuopion torilla. Erkki (eka) ehdotti aihetta.

Nimimerkki Erkki (eka) on kiinnittänyt huomiota siihen, miten kuopiolaiset puhuvat torinsa uudesta lasipaviljongista. Alla hänen ajatuksiaan aiheesta.

 ***

Kuopiossa vieraillut Mato Valtonen ihmettelee kuopiolaisten itsetunnon puutetta, kun nämä ovat ehtineet nimetä torin uuden ja upean lasipaviljongin suomalaiseen tapaan sillipurkiksi. ”Meillä ei ole itsetunto törröllään, monialataituri tuumaa.” (Savon Sanomat 22.5.2013.)

Mutta eikö tuo nimitys kerro pikemminkin savolaisten huumorista ja hyvästä itsetunnosta? Sillipurkki kuvaa osuvasti pyöreää lasirakennelmaa, jossa on pieni kahvio ja sen kautta käynti kauppahalliin ja torinalaiseen kauppakäytävään. Sanakirjan mukaan paviljonki on huvi- tai puistomaja taikka tilapäinen näyttelyrakennus. Sellainen tämä kauppahallin kylkiäinen ei ole.

Nimitykseen saattaa liittyä myös hankkeen vastustajien ironiaa: vanha kalahalli purettiin ja tilalle rakennettiin sillipurkki! Valitukset viivyttivät kalahallin purkua ja hidastivat koko alatorin rakennustyötä niin, että se on vieläkin kesken. Ylimääräisiä kustannuksia kertyi kaupungille kuusi miljoonaa euroa. Kuitenkin kaupunkilaisten enemmistö tuntuu hyväksyvän tehdyt ratkaisut.

Aika näyttää, puhutaanko Kuopion torilla jatkossa lasipaviljongista vai sillipurkista vai keksitäänkö jokin muu nimitys. – Syntyisikö tällä palstalla keskustelua rakennusten ja paikkojen ”virallisista” nimistä ja niitä korvaavista muista nimityksistä? Näin nyt Kuopiossa, entä muualla?


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

24.5.2013 13.33
Utelias akka
Silliä vai muikkua?
Sillipurkki kuulostaa kyllä tosi hyvältä nimitykseltä pyöreälle lasihökötykselle, jossa - ymmärsinkö oikein - kaiken lisäksi myydään kalaa. Ainoa sivuhuomautus tulee siitä, että kyseinen purkki on nimenomaan Kuopiossa, jossa luullakseni esiintyy vähemmän luonnonvaraisia sillejä kuin muikkuja. Tämän sanon sillä varmuudella, jonka täydellinen tietämättömyys asioista antaa - olen viimeisten 70 vuoden aikana käynyt Kuopiossa kaksi kertaa, ja sitä ennen en kertaakaan.
27.5.2013 11.04
Erkki (eka)
Uteliaalle akalle
Kalaa myydään edelleen Kuopion kauppahallissa mutta ei sen porstuassa, tässä uudisrakennelmassa, olipa se paviljonki tai sillipurkki nimitykseltään. Muikkuja saa Kuopiosta niin tuoreena kuin säilykkeinä, mutta säilykkeet myydään peltipurkeissa.

Tämän lasisen paviljongin/sillipurkin ansio on siinä, että se päästää nyt remontoidun kauppahallin paraatipuolen koko koreudessaan näkymään torin puolelle. Entinen kalahallisiipi oli myöhemmin rakennettu rumilus, jossa toimi aikoinaan mm. lihantarkastamo.

Kyllä kannattaisi nimimerkin käydä taas Kuopiossa, viimeistään vuoden kuluttua, kun koko kävelykeskusta on saatu valmiiksi.
27.5.2013 12.13
Kuopiolainen paluumuuttaja
Sillit purkissa pyörähtelevät
Kiitokset erinomaisesta kirjoituksesta. Muutaman vuoden Lahdessa asuneena - ja nyt onneksi Kuopioon palaavana - en voi kuin hämmästellä lahtelaisen Mato Valtosen arvioita kuopiolaisesta itsetunnosta. Lasipömpelin nimittäminen sillipurkiksi kertoo oivallisesti kuopiolaisesta rikkaasta kielenkäytöstä, jolla julkiset rakennukset otetaan omiksi, ja kenties hivenen myös sivalletaan rakennuttajien esteettistä makua. Näin esimerkiksi 60-luvun lopun betonibrutalismia edustava Alavan kirkko on nimetty niin Roope Ankan rahasäiliöksi kuin piruntorjuntabunkkeriksikin. Huonon itsetunnon tai oman kaupungin häpeämisen kanssa tällä ei ole yhtään mitään tekemistä.
Uteliasta akkaa (ja myös alkuperäisen tekstin kirjoittajaa) korjaisin siinä, että kalahallin paikalle rakennetun lasipaviljongin tarkoitus ei ole kalan myynti - ei paikallisen eikä merikalan, vaikka Kuopiossakin silliä syödään siinä missä Helsingissäkin (jonka paikallisvesissä sillejä ei myöskään tietääkseni ui) - eikä siellä ole "pientä kahviota", vaan normaali kahvila-ravintola, jonka täyttöaste on ainakin alkuinnostuksessa ollut luokkaa "kuin sillit purkissa", eli nimitys ansaitsee paikkansa myös siinä mielessä.
28.5.2013 7.51
Laura Kataja
Piruntorjuntabunkkeri
Se aito ja alkuperäinen piruntorjuntabunkkeri on kyllä Tapiolan kirkko. Sieltä nimi on taidettu lainata muuutamalle muullekin modernille jumalanpalvelusrakennukselle.
28.5.2013 21.40
Erkki (eka)
Puijon torni
Puijon torni Kuopiossa täyttää heinäkuussa 50 vuotta. Torneja ja muita korkeita rakennuksia pidetään kaikkialla maailmassa fallossymboleina. Puijon tornin rakennustöistä vastasi rakennusliike Veikko Piispanen. Torni pystytettiin liukuvalumenetelmällä.

Uusi torni rakennettiin entisen viereen, mutta vanha torni purettiin myöhemmin pois. Kun uudistorni alkoi työn edistyessä kurkotella päätään Puijon laen kuusten yläpuolelle, kaupunkilaiset keksivät sille oitis nimen: Piispasen heppi. Ehkä tuo nimitys oli jonkinlainen kannanotto siihen, että uusi syrjäytti vanhan.

Nyt Kuopion uudisrakentamisessa on periaate, että korkeita tornitaloja ei saa rakentaa, jos ne näkyisivät Kallavedelle saakka. Sinne saa näkyä vain ja ainoastaan Puijon torni.