Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

14.9.2015 14.45
Vesa Heikkinen

Lakko vai ei?

Tarkkana sanoissa nyt.

Taas riittää puhetta lakosta. Laittomasta lakosta. Jopa yleislakosta.

Ammattiyhdistysväki tuntuu suosivan sanaparia poliittinen mielenilmaus. Myös (suur)mielenosoituksesta puhutaan.

Jos olen oikein tulkinnut käytyä kiivailua, anteeksi: keskustelua, kyse ei ole lakosta siinä mielessä, kuin se esimerkiksi Kielitoimiston sanakirjassa määritellään: työtaistelukeinona käytettävä, tav. työntekijäjärjestön organisoima työnseisaus. Nythän ei ilmeisesti ole kyse työtaistelusta eli lakon, työsulun tms. painostuskeinon käytöstä työriidoissa”. Eikä työriidasta, joka on työnantaja(i)n ja työntekijä(i)n välinen tav. työehtoja koskeva riita”.

Käsittääkseni ay-liikkeen toimenpiteet kohdistuvat tällä kertaa hallitukseen ja sen päätöksiin. Eivät niinkään suoranaisesti työnantajiin. Ovat juuri poliittisista toimintaa tässä mielessä.

Lakko ei siis oikeastaan olisi paras sana tilannetta kuvaamaan. Silti sitä käytetään julkisessa keskustelussa taajaan ja osin kritiikittömästikin. Ilmeisesti kaikkia ay-liikkeen organisoimia työnseisauksia on tullut tavaksi kutsua ytimekkäästi lakoiksi?

Samalla tietysti tulee mieleen, että lakko on sanana hyvin voimakas ja monessa yhteydessä vahvasti arvottavakin. Mediassa se myy hyvin. Ainakin paremmin kuin pliisulta kuulostava poliittinen mielenilmaus? Siispä mutkat suoriksi vaan...


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

14.9.2015 18.48
Otso
Vastalakko?
Myös sanaa vastalakko ei voi(kaan) olla olemassa.
8.10.2015 12.45
Joona Kallio ja Veeti Håkman
Lakko liian voimakas sana
Lakon tilalla voisi mieluummin käyttää toisenlaista termiä, koska lakko tuntuu liian voimakkaalta sanalta kuvaamaan kyseistä tapahtumaa. Sitä voisi kuvata esimerkiksi sanalla työnseisaus. Se ei mielestämme täytä kunnolla minkään lakon kriteerejä, kuten blogissa mainitaan, joten lakko ei ole sopiva sana kuvaamaan tapahtumaa.