Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

18.3.2010 12.51

Kun Himasen Pekka politiikkaan sekaantui

Me olemme vaikuttuneet!

Pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja kulttuuriministeri Stefan Wallin tilasivat filosofi Pekka Himaselta selvityksen Suomen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin tekijöistä 2010-luvulla. Himanen kiitti tilauksesta ja rykäisi Kukoistuksen käsikirjoituksen.

Käsikirjoitus kokonaisuudessaan on luettavissa WSOY:n verkkosivuilla. Aloin minäkin lukea innosta ja syömmen täyttävästä innovaation tunteesta piukeana.

(On nääs tuo varsinainen työteho ja tuottavuus ja motivaatio päässyt repsahtamaan kaiken maailman tehostus- ja tuottavuus- ja kehittämispuristuksen paineessa... Tulee sitten samoiltua päivät pitkät netissä, pitäähän sitä aikaansa jotenkin tappaa. Terveisiä vaan Tuottavuusministeriön Ylimmille Tarkastus Virkamiehille. No, vitsi, vitsi. Naama muikeanahan täällä hommia painetaan ja 110 prosenttia on pelissä.)

Ja asiaan. Sanotaan mitä sanotaan, mutta Himasen Pekan teksti kaikessa ihanuudessaan ja ilmavuudessaan ja maapalloisuudessaan täyttää monin paikoin hölynpölyn tuntomerkit:

- hämärää

- hämäävää

- hässäkkää

(ks. Heikkinen & Hurme 2008; 2009).

Hämärää, koska rakentaa ihan omaa todellisuuttaan, joka on kaukana tavallisen tallaajan arkikokemuksista.

Hämäävää, koska viljelee suostuttelevaa me-puhetta ja jättää todelliset tarkoitusperänsä kertomatta.

Hässäkkää, koska on tekstikokonaisuutena ja rakenteeltaan sekava sekä lajiltaan kysymysmerkki.

No, rehellisyyden nimissä on sanottava, että enhän minä jaksanut läpikotaisin rämpiä sitä tekstiä. Ei pirukaan jaksa, jos ei ole aivan pakko.

Ja kuten vanha kansa valehtelee: pakko on vain kuolema ja köyhän verot.

Plääh, ja sitten taas sorvin ääreen, ts. jatkamaan artikkeleiden "Aineistot ja niiden käyttö kvalitatiivis-kvantitatiivisessa tekstilajitutkimuksessa", "Automaattinen analysaattori tekstilajitutkimuksessa", "I-analyysi eli tekstien välisten suhteiden tutkiminen" ja "Alussa oli teksti, ja 8.44 syntyy hyvin parkaiseva poika" kirjoittamista. 


Palaa otsikoihin | 10 puheenvuoroa | Keskustele

18.3.2010 15.11
Tuija-täti
Samasta aiheesta eli valtakunnan viisaan Pekka Himasen Kukoistus-raportista kuulin pari päivää sitten myös Jouko Marttilan mainion radio-kolumnin. Löytyy näköjään netistäkin: http://fi.yle.mobi/uutiset/yle24/ns-yduu-3-1533313.
18.3.2010 17.28
Seponseppo
Jotakin hyvää sentään
Eli mainion blogin ja kolumnin herra Himasen hengentuotos on jo poikinut. Tiedä mitä tänne vielä putkahtaa!
18.3.2010 21.20
kk
Hesarissa myös
http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/Paskanpuhuminen+20/1135254427870
18.3.2010 22.31
Sohvi Vilonen
Lisää herkkua
Kannattaa myös kerrata Hesarin Kuukausiliitteestä
1/2010 nimimerkki Kuukautisen pakina kukoistusosaamisesta. Myöskään Virpi Salmi ei kolumnissaan (HS.fi) Paskanpuhuminen 2.0 turhia kainostele. Itse olin kuolla kauhusta, kun luin, että HS-raadin jäsenistä 2/3 suhtautui myönteisesti kukoistushihhuli Himeroksen ajatuksiin. Voi Suomen älymystön tasoa!
19.3.2010 8.07
kommentti
Kuka on populisti?
On niin helppo ampua alas kuka tahansa, joka haluaa tarjota positiivisia ehdotuksia. Eihän marisijan lyömisestä ole mitään iloa... mutta ei ole marisijoistakaan.

Minusta Jouko Marttilan kolumni oli puberteettista populismia ja ikävää marinaa. Toimittaja halusi asettaa itsensä tällä kertaa filosofin yläpuolelle. Kumpi itseasiassa tekee "oikeampaa työtä".
21.3.2010 12.43
P.Peltokorpi
Oliko filosofilla näkemystä kielen arvosta?
Minua kiinnostaisi, onko kielellä Kukoistuksen käsikirjoituksessa mitään osuutta. Näkeekö filosofi kielen kuuluvan Suomen henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin tekijöihin millään lailla? En ole käsikirjoitusta lukenut, joten voisiko joku Kukoistuksen käsikirjoitusta lukenut valistaa minua tämän suhteen?

Vaikuttaa siltä, että valtiovarainministeriössä ainakaan ei ymmärretä kielen arvoa. - Sitähän on mahdotonta euroina määrittää. Mutta filosofilla voisi olla jokin näkemys asiaan.
23.3.2010 17.27
Lukija
Profeetallista julistusta, jossa lähteitä ei kunnioiteta (tai ymmärretä)
Luin koko kukoistuksen julistuksen. Kielestä siellä ei puhuttu, mutta oli siellä yksi viittaus Kielitoimistoon: "Hyvänä esimerkkinä asenteistamme on jo suomen kielen sana eläkeläinen, jossa on kielessämme harvinainen ke-pääte. Kerran tätä miettiessäni soitin Kielitoimistoon kysyäkseni, mitä suomen kielen ke-pääte tarkemmin merkitsee. Vastauksen mukaan se tarkoittaa, että jokin on vähemmän kuin jotakin tai muistuttaa jotakin. Toisin sanoen - ja tässä hieman kärjistäen - eläkeläinen on suomen kielen mukaan ihminen, joka ei ole enää ihan elossa vaan enintään vähän sinne päin. Tästä asenteesta on päästävä eroon." (Himanen 2010, 41.) Argumentaation taso on samanlaista kautta koko julistuksen.
23.3.2010 20.29
K. Ruohomäki
Omahyväisyyden kielioppia
Kun näitä Kotuksen omien tutkijain blogeja aikansa lukee, alkaa vähitellen käydä selväksi, ettei mitään hyvää voi tulla mistään muualta kuin Kotuksesta. Sellaista hyvyyttä nimitetään maailmalla omahyväisyydeksi.
24.3.2010 11.49
Jaska C
Ruohomäelle
Naulan kantaan! Juuri niin onkin, vaikka ilmeisesti yritit jotain kömpelöä ironiaa tavoitella tuossa mauttomassa kommentissasi. On kammottavaa, että juuri Kotuksen toiminnasta aiotaan leikata.
28.3.2010 19.40
Sohvi V.
Kotus kukoistaa!
Kotus-blogin kirjoituksia on nautinto lukea. Kiitos kaikille kirjoittajille.