Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

6.2.2012 11.08

”Kritiikitön toki-sanan käyttö"

Nimimerkki ”pekka välieurooppa” ehdotti aihetta.

Nimimerkki ”pekka välieurooppa” toivoo, että Kotus-blogissa puntaroitaisiin toki-sanan käyttöä ”eri ajatussuunnilta”. Näin hän kirjoittaa:

Mielestäni sanaa ympätään joka paikkaan, erityisesti paikkoihin, joihin se ei kuulu. Tällaisiin paikkoihin tosin tai tietenkin sopisi paljon paremmin. Kun käytetään kritiikittömästi toki-sanaa, lauseet tai virkkeet saavat outoja sivumakuja.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

6.2.2012 16.43
maisteri
hommiin vain
No kirjoita toki. Onhan toki mukavaa, että saamme lukea aiheesta, joka toki koskettaa meidän toki-korviamme.
7.2.2012 16.07
Erkki (eka)
Toki Nykysuomen sanakirjassa
Nykysuomen sanakirja antaa adverbista ”toki” käyttöesimerkkejä, joissa sen merkitys on 1. sentään, kuitenkin, kuitenkaan, kumminkin, kumminkaan, sittenkin, sittenkään, silti, kaikesta huolimatta.

Lisäksi on esimerkkejä, joissa toki-sanaa käytetään 2. ilmausta vahvistamassa a. huudahdus- ja kehotuslauseissa, päivittelyissä yms. sekä b. lähinnä merkityksessä tietysti, luonnollisesti, totta kai, tottahan, kyllä, kyllä vain.

Tuosta käynee ilmi, että ”toki” on monimerkityksinen sana ja sopii siitä syystä hyvin muoti-ilmaukseksi. Niitähän kielenhuollossa on tapana paheksua.