Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

17.10.2013 10.54
Vesa Heikkinen

Klikkausdemokratiaa

Verkkopalvelumme etusivulla on nyt uusi ”Mitä mieltä olet?” -osio. Käypä klikkaamassa!

Mielessäni soi sana klikkausdemokratia. Siinä yhtyvät arkinen tietokoneen käyttäminen ja hieman ylevältä kalskahtava demokratia, kansan valta.

Siinä missä klikkaaminen viittaa nopeuteen ja hetkellisyyteen, hektisyyteenkin, demokratia viittaa vakauteen, pysyvyyteenkin. Klikkaaminen on toimintaa; demokratia on tila, suorastaan (itseis)arvo.

Klikkausdemokratiasta puhuminen kielii maailman muuttumisesta. Demokratia on tullut (tai tuotu) ikään kuin lähemmäksi meitä taviksia ja samalla muuttanut muotoaan.

Ennen demokratiaa suoritettiin harvakseltaan koulun jumppasalissa äänestyskopissa; nyt demokratiaa suoritetaan päivästä toiseen verkkomaailmassa, klikkailemalla, äänestämällä, kantaa ottamalla. Osa osallistumismahdollisuuksista on lähinnä viihdettä ja hauskuutta, osa totisempaa totta. Parhaat sekä ja että. Kaikki merkityksellistä omalla tavallaan, luulisin.

Demokratian yhteydessä puhutaan nyt osallisuudesta ja osallistamisesta. Uusi media tarjoaa tähän paljon mahdollisuuksia. Pienetkin pyrkimykset kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi ovat mielestäni tervetulleita.

Yksi perinteisen demokratian virallisimmista laajentumista on kansalaisten mahdollisuus tehdä kansalaisaloitteita. Keskustanuori Mari Mäki puhuu blogimerkinnässään siitä, miten kansalaisaloite on tuonut ”piristysruiskeen kansalaisyhteiskunnalle, aktivoinut uusia ryhmiä toimimaan ja vaikuttamaan yhteiskunnassa”.

Olen viime aikoina miettinyt paljon sitä, miten kansalaisille luotaisiin entistä enemmän mahdollisuuksia osallistua myös kieliasioiden hoitamiseen, kielikeskusteluihin ja vaikkapa ymmärrettävän kielenkäytön edistämiseen. Monet ovat olleet kiitettävän aktiivisia ja ryhtyneet itse tuumasta toimeen. Verkkoon on luotu jos jonkinlaisia paikkoja ruotia kielikysymyksiä.

Myös Kotus pyrkii omalta osaltaan parantamaan palvelujaan verkkomaailmassakin. Kotus-blogi on jo monille tuttu väylä käydä ja avatakin kielikeskusteluja. Kenellekään ei liene yllätys, että mietintämyssyssä on laajempi sosiaalisen median mittelöihin osallistuminen.

Siitä klikkausdemokratiasta vielä sananen. Verkossa on paljon erilaisia pikakyselyjä, joissa kiinnitetään huomiota milloin mihinkin asiaan. Klikkaaminen voi olla samalla sekä hauskaa että hyödyllistä, eikö vaan? Kaiken ei tarvitse olla ryppyotsaista, ei edes kieliasioissa.

Niin, verkkopalvelumme etusivulla on nyt uusi ”Mitä mieltä olet?” -osio. Käypä klikkaamassa! Palataan asiaan.

Demokratiasta kansanvalta.fi-verkkopalvelussa

Mari Mäen kirjoitus keskustanuorten verkkosivuilla


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

17.10.2013 15.51
Klik
Tuubaa
Tällaiselle ”klikkausdemokratialle” on vanha hyvä nimitys: hömppä.

Joissakin yrityksissä on koneet, joissa on nappeja, joita painamalla voi kertoa, tykkäsikö palvelusta. Siinä on jotain ideaa: saadaan palautetta aika aidossa tilanteessa.

Eikä monellakaan taida olla motivaatiota pelleillä painelemalla nappia esimerkiksi miljoona kertaa. Netissä oleva ”äänestys” sen sijaan suorastaan yllyttää script kiddieitä käyttämään ohjelmaa, joka lähettää ääniä halutun määrän. (Jos äänestyksessä on ip-tarkistus, se on vain kiinnostava lisähaaste.)

Mutta vaikka kukaan ei viitsisikään vääristää tuloksia miten huvittaa, mitä merkitystä niillä on? Se että ihmiset luulevat vaikuttaneensa johonkin.

Toivottavasti sentään Kotuksessa ei luulla, että tuloksista saataisiin tietoa.
24.10.2013 13.14
Vesa Heikkinen
Kysely poistettu
Valitettavasti nimimerkin Klik maalaama uhkakuva taisi toteutua ja jouduimme poistamaan kyselyn verkkosivultamme.

Kiitos teille kaikille, jotka jo ehditte vastata!

Täytyy miettiä tätä klikkausdemokratiaa uudemman kerran joskus myöhemmin.
27.11.2013 21.26
Klonk
Kuukauden luetuimmat?
Mistä syntyvät kuukauden "luetuimpien" määrät? Millä perusteella ne olisivat oikeita tietoja? Mistä tiedetään, että klikkaus tarkoittaa lukemista?