Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

4.10.2009 22.02

Keskusta, avoin kansanliike?

Jatketaanpa vielä avoimuudesta...

Suomen Keskustan verkkosivuilla hehkutetaan, että keskusta on "avoin, uudistava kansanliike". Avoimuuden sanotaan merkitsevän sitä, että "joukkoomme on helppo tulla".

Eikä tässä vielä kaikki. Sivujen mukaan keskustalaista elämäntapaa kuvastaa parhaiten sanapari "vastuullinen vapaus".

Näistä aatoksista on suodatettu jotain Matti Vanhasen toisen hallituksen ohjelmaankin. Ohjelmassa puhutaan "vastuullisesta, välittävästä ja kannustavasta Suomesta". Ohjelman mukaan tarvitsemme "uutta yhteisöllisyyttä" ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa hallitus haluaa "selkeyttää oman vastuun, yhteisen vastuun ja yhteiskunnan vastuun välistä suhdetta".

Mitä virkaa tämäntapaisilla teksteillä nyt on? Ovatko ne jotenkin tekijöitään velvoittavia? Mitä jos niitä yrittää lukea vaikkapa vaalirahakeskustelun valossa? Millaisia merkityksiä niistä nyt puskee pintaan?

Mieleni minun tekisi sanoa ruma sana niin kuin se on.  Tämä ei ole enää hauskaa, vaikka hölynpölyä onkin: hämärää, hämäävää, hässääkkää.

Hämärää = todellisuutta heikosti vastaavaa.

Hämäävää = lukijaa harhaan johtavaa.

Hässäkkää = tekstilajisotkua; hallitusohjelma, jonkinlainen velvoittava ohjenuorako muka?


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

5.10.2009 0.16
Jouni Kemppi
Varovasti nyt...
..sillä mikäli Laatikainen saa Eduskunnalta haluamansa kävelet hy-yyvin heikoilla jäillä:

"Kriittisyys ja epäkohtien paljastaminen on median velvollisuus ja kunniatehtävä, mutta yhteiskunnan vastaisen suoranaisen kiihotuksen hyväksyminen ylittää hyvän journalistisen tavan." (HS.fi 4.10. Laatikainen: Kansanvaltaa vastaan kiihottaminen rikoslakiin)

Koko juttu löytyy tuolta:

http://is.gd/3WW6B