Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

10.10.2009 8.51

Kansalaisretoriikkaa Kiven hengessä

Tämä on hyvä päivä miettiä kielenkäyttöä ja kansalaisuutta.

Verkossa on semmoinenkin paikka kuin Kansalaisyhteiskunnan tutkimusportaali. (Ajauduin lukemaan sitä, kun googlasin tekstejä, joissa käsitellään kirjaani Kielen voima.) Portaali sisältää Sanaston, ja Sanastossa käsitellään kiinnostavasti muun muassa sanoja kansalaisjournalismi ja kansalaisperformanssi sekä kansalaistottelemattomuus.

http://kans.jyu.fi/

Yksi sanoista on kansalaisretoriikka: "Kansalaisretoriikka on uudissana, jolla viitataan kansalaiselle välttämättömään taitoon ilmaista mielipiteensä ja vaikutuspyrkimyksensä siten, että hän kykenee vakuuttamaan muita ihmisiä oman ajattelunsa ja argumentaationsa pätevyydestä. Toisaalta termi viittaa niin ikään kansalaisen kykyyn lukea esiin muiden tahojen vaikuttamispyrkimyksiä erilaisista viesteistä ja medioista."

Meidän pitäisi siis osata a) käyttää kieltä vaikuttavasti ja b) tulkita muiden kielellisiä vaikuttamispyrkimyksiä. Kieli on kansalaisuuden ja kansalaisretoriikan ytimessä. Kansalaisyhteiskunta on mahdollinen vain, jos puhumme ja kirjoitamme toisillemme - vaikutamme toisiimme ja tulkitsemme vaikuttimiamme.

No, joskus tulee vastaanpanematon halu paeta yhteiskuntaa ja kansalaisia, "kavalaa maailmaa":

"Mutta nyt oli juuri se päivä, jolloin Aku Kolmisoppi halusi irtautua toimistostaan taulukkojen ja raporttien parista ja hiihtää itsensä irti maailmasta." (Veikko Huovinen, Metsän poika, 1982)


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja