Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

10.6.2010 10.55

Horoskooppihuuhaata

Nyt ahistavat horoskoopit ja kuninkaalliset. Nämä suositut kielipelit.

Ja valitus jatkuu. Jo pitemmän aikaa on pakannut jurppimaan kaksi asiaa: horoskoopit ja kuninkaalliset. (Anteeksi tämä koplaaminen ja yleistäminen.)

Horoskoopeissa lähinnä se, että niin monet muuten yhteiskuntakelpoisen oloiset ihmiset tuntuvat ottavat mokoman hölynpölyn tosissaan; kuninkaallisissa lähinnä se, että turhan moni olettaa kaikkien olevan kiinnostuneita kruunupäiden ajatuksista, mieltymyksistä ja tekemisistä. Harva se päivä löydän itseni tilanteesta, jossa joudun hillitsemään hevosiani: miten sanoa keskustelukumppanille kohteliaasti, että a) horoskoopit ovat täyttä huuhaata ja b) kuninkaallisten kuuluisi seikkailla vain saduissa?

Kun joskus olen yrittänyt jotain urputtaa, minut on vaiennettu sellaisilla lausahduksilla kuin "saanhan minä uskoa, mitä haluan" ja "Victuuuuria on ihana". Yritäpä siinä sitten virittää järkevää keskustelua aiheesta.

Niin, jos yrittää asiaa puida analyyttisesti, kyse on kai siitä, miten kielenkäytössä nojataan olettamuksiin. Jos perimmäinen argumentti on "usko" tai "luulo" tai "tunne", mitäpä enää kannattaa kinata.

Selvittämisen arvoista voisi kuitenkin olla esimerkiksi se, kuinka moni päättäjistämme tekee päätöksiään planeettojen liikkeiden perusteella tai muiden satujen lumoissa. Asia ei ole merkityksetön. Tällä tahkotaan tolkuttomasti rahaa, tällä kielipelillä.


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

10.6.2010 20.54
Chick
Ihana hömppä on elämän suola. Planeettojen liikahdukset tuskin päättäjiä hetkauttavat vaan ihan muut intressit.
10.6.2010 22.30
Kaivomies
On aina ahistanut
Ihan täysin samaa mieltä.
14.6.2010 15.40
Köntsä
En usko horoskooppeihin pätkääkään, eivätkä kuninkaalliset häät liikuta minua. Mutta miksi toisaalta IHAN kaikesta pitäisi käydä järkevää keskustelua? Ei kai keskusteleminen ole sitä, että yritetään paukuttaa keskustelukumppanin päähän samanlaista hienoa järkeä kuin itsellä on?
16.6.2010 9.07
Vesa Heikkinen
Kiitos keskustelusta!

Olisi kiva kuulla
- tutkimuksista, joissa on käsitelty horoskooppien merkitystä ja esim. sitä, kuinka monet todella uskovat niihin
- ihmisten omia kokemuksia horoskoopeista ja niihin uskomisesta tai ei-uskomisesta.

Tämä horoskooppiasia tuntuu aktivoituvan herkästi piha- ja hiekkalaatikkokeskusteluissa, kun vanhemmat puhuvat lastensa "luonteesta" ja "temperamentista":

- No sehän on härkä.
- Ei voi mitään, neitsyt mikä neitsyt.
- Selvä skorpioni, ei voi muuta sanoa.

Tähän lasten tyyppaukseen kannustetaan alan lehdissä, ks. esimerkiksi Meidän Perhe.

http://www.perhe.fi/artikkelit/kategoria/horoskooppi?ref=AW-Perhe_horoskooppi_horoskooppimerkit&gclid=CPjsvIv4o6ICFcIUzAodGChYzQ
16.6.2010 10.10
Köntsä
Kriittisyys on kyllä näissä asioissa paikallaan! Aika leimaavalta palautteelta kuulostaa esim. että "toi on tollanen, koska se sattuu olemaan härkä"!