Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

15.4.2014 16.00
Vesa Heikkinen

”Finn mamu”

Missä äiti?

”Finn mamu on arabiaa ja tarkoittaa: Missä äiti?” Näin lukee Monikulttuurista Toimintaa -nimisessä lehtisessä, jonka olen saanut käsiini.

Lehtinen näyttää olevan erään aatteellisen yhdistyksen käsialaa. Yhdistyksen nimeksi on lehtiseen kirjoitettu ”FINN-MAMU-monikulttuurinen yhdistys ry”. Löydän netistä myös yhdistyksen Facebook-sivut.

Miten kiinnostava yhteensattuma! Nimittäin tuo, että ”finn mamu” on yhdistyksen mukaan arabiassa äidin olinpaikkaa koskeva kysymys. Ja suomessa sitten taas jotain muuta.

Maahanmuuttajat ottavat näin haltuunsa tuon ”muun” – itseään koskevan sanan ja sen merkitykset. Tähän asti on ollut ehkä niin, että mamuista ovat puhuneet lähinnä muut kuin maahanmuuttajat itse. Valitettavasti puhe on toisinaan ollut epäasiallista, halventavaakin.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja