Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

8.2.2012 15.00

Ei revitä, vaan rakennetaan

Kuntauudistuksen kielikoukerot kummastuttavat.

Kuuntelen radiosta kiivasta keskustelua kuntauudistuksesta. On valmistunut paperi: kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvitys kullekin alueelle tarkoituksenmukaisesta kunta- ja palvelurakenteesta. Esitys luovutettiin ministeri Henna Virkkuselle tänään.

Olen vähän ihmeissäni. Uudistuksen puolustajat puhuvat elävistä kunnista ja kuntien elinvoimaisuudesta sekä siitä, että nyt ei revitä, vaan nyt rakennetaan. Hyvää on myös se, että kuntarakennetta vahvistetaan.
Selvitykseksi kutsutun paperin keskeinen viesti on se, että kuntia olisi tulevaisuudessa 70. Tätä nykyä niitä on yli 300. Satoja kuntia katoaa kartalta. Puhutaankin karttaharjoituksista.

Minulla on se käsitys, että kunta ei ole vain paperille piirretty raja. Se on myös monen ihmisen identiteetin olennainen osa. Ehkä selvityshenkilötkin ovat oivaltaneet tämän: kuntien tappamisen asemesta on järkevämpää puhua elinvoimaisuudesta.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

9.2.2012 10.09
Selväkielinen
Sanoilla leikkimistä
Kyseessä on todellisuudessa kunnallishallinnon (ja tietysti myös kuntien) lakkauttaminen ja niiden tehtävien siirtäminen pitäjätason tai jopa maakuntatason hallintoyksiköille. Jotta tämä ei tuntuisi niin pahalta, käytetään suurpitäjistä nimitystä "kunta".

Miksi sitten ei vain lakkauteta kuntia ja siirretä niiden tehtäviä valtiolle? Koska ihmiset haluavat uskoa illuusioon "kunnallisesta demokratiasta" ja koska kunnallispolitiikka tarjoaa varsin monille ihmisille kiinnostavaa puuhaa ja vähän tulojakin.

Kunta ei ole vain paperille piirretty raja, se on myös kilpiä kunnan rajoilla ja pramea kunnantalo, jossa päätetään puoluerajojen mukaan siitä, korjataanko ensin Mökkölän koulu vai Kökkölän arvauskeskus, sen sijaan, että pätevät asiantuntijat päättäisivät sen.
9.2.2012 15.29
Erkki (eka)
Eriytyminen ja syrjäytyminen
Seitsemän uutisissa 8.2.2012 Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen totesi sanatarkasti, että kuntauudistusesityksen ”suuri vahvuus on se, että se nimenomaan ratkaisee meidän kaikkien suurimman ongelman eli erittäin hälyttävän eriytymiskehityksen”.

Sanakirjan mukaan eriytyminen tarkoittaa erilaiseksi t. erilaisiksi, eri tehtävään t. tehtäviin kehittymistä, differentioitumista.

MTV3:n verkkosivun referaatin mukaan Pajunen olisi puhunut ”syrjäytymiskehityksen” ratkaisemisesta. Sanakirjan mukaan syrjäytyminen on syrjään joutumista.

Pääkaupunkiseudulla muut kunnat ovat uudistuksessa Helsinkiä vastaan. Mitä tapahtuu, jos uudistus ei toteudu: eriytyykö vai syrjäytyykö Helsinki?