Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

14.4.2016 12.21
Vesa Heikkinen

Avoin kirje sulle, Harri, sinne Sorinaan

Huonot uutiset ovat hyviä uutisia?

Hyvä Harri!

Kirjoitan Sinulle ensimmäistä – ja vihoviimeistä – kertaa. Ajattelin lähestyä Sinua tällaisella avoimella kirjeellä, koska asia saattaa kiinnostaa laajempiakin kansanjoukkoja.

Näin sinä, Harri-hyvä, minulle äsken viestittelit:

Hei, meillä on hyviä uutisia! Käytössäsi oleva Sorina Sopiva Suurenmoinen -paketin [nimi muutettu] hinnastohinta laskee 1.5.2016. Sinulla on vielä voimassa edullisempi etuhinta, joten uusi hinta astuu voimaan vasta etuhintajakson päätyttyä. Uusi hinta on 22,90 e/kk (nykyään 24,90 e/kk). Paketin ominaisuudet säilyvät ennallaan. Tutustu uudistuneeseen liittymävalikoimaamme osoitteessa sorina.fi/sopiva. T. Harri Sorinalta

Arvon Harri, kyse on siis paketista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olen solminut Sorinan kanssa sopimuksen soittelemisesta ja tekstailemisesta. Pakettiratkaisu, homma paketissa. Hyvin on jekkassut, kiitosta vaan!

Sitä en oikein ymmärrä, Harriseni, miksi arvelet, että tämä muutos on hyvä uutinen. Olen nimittäin tähän asti maksanut paketista 20,00 euroa joka kuukausi. Minun kannaltani tilanne on siis se, että jatkossa maksan 2,90 euroa kuukaudessa enemmän samasta palvelusta.

Tiedän kyllä, Harri-ystäväiseni, että ei tämä ole sinun vikasi. Kehitys kehittyy, markkina muuttuu, ja kaikkien on osallistuttava talkoisiin… Eikä tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun palvelujen huononemisesta puhutaan palvelujen kehittämisenä ja hintojen korottamisesta hintojen tarkistamisena.

Mutta että hyvä uutinen! Tämä on uutta markkinointikieltä.

Toisaalta, Hartsa (saanhan sanoa Hartsa): ehkä tämä onkin hyvä uutinen. Teille siellä Sorinassa.

Terkuin kamusi Vesku

JK Suomi nousuun, vaikka puhelinlasku kerrallaan!


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

15.4.2016 8.28
Laura Kataja
1984
Muistan kirjasta (kirja siis ei käsillä, anteeksi jos menee väärin), kuinka Winston kuuntelee uutislähetystä jossa kerrotaan kuinka suklaa-annos laskee 30 grammasta viikossa 20 grammaan. Vähän myöhemmin toisessa lähetyksessä joku ylistää Isoaveljeä suklaa-annoksen nostamisesta 20 grammaan.
15.4.2016 10.32
Ulf
Hinnastohinnat
"Hinnastohinta"? "Edullisempi etuhinta"?!

Pitäisikö Sorinalle vinkata Kotuksen Virkakieli-fb-ryhmästä?
15.4.2016 23.46
Musseli
Parin euron whinetystä
Näyttää suoraan sanoen whinetykseltä valittaa jostain parin euron hintaerosta etenkin, kun Soneran viesti kertoo, että se on todellakin asiakkaan eduksi. (Lapsellinen erisnimien vääntely saisi jäädä muille foorumeille. Jos tarkoitat Soneraa, kirjoita Sonerasta. Jos et todellakaan uskalla kirjoittaa yrityksestä, josta on kyse, kirjoita sitten vaikka ”eräs operaattori”.)

Sinulla nimittäin on nyt määräaikainen erikoissopimus. Jos Sonera ei olisi tehnyt muutosta, niin sopimuksen päätyttyä hinta olisi noussut 20 eurosta 24,90 euroon. Muutoksen takia se nousee vain 22,90 euroon. Voitat siis 2 euroa kuussa.

Kokonaan eri asia on, että tuo etuhintakin on aika suolainen. Maksan puhelinliittymästäni noin 6 euroa kuussa, ja siinä on rajaton netinkäyttö mukana. Operaattoreille ei yleensä kannata valittaa mistään, eikä valittaminen jossain blogissa auta senkään vertaa. Mutta operaattorin voi vaihtaa.

P.S. ”Markkina muuttuu” (pro ”markkinat muuttuvat”) ei tainnut olla parodiaa, vaan Kotuksen jo hyväksymään uussuomea.
26.4.2016 12.28
Kiiski
Palvelu aina vain paranee
Mieleeni on jäänyt vuosien takainen ilmoitus jonkin liikkeen seinällä: parannamme palvelua, olemme siirtyneet itsepalveluun. Tuosta tuli ensimmäiseksi mieleen, kuinkahan kehnoa palvelu tuossa liikkeessä oikein oli aikaisemmin.
26.4.2016 14.41
Jykä
Kaiken maailman puhuttelua
Erinomaista ironiaa tarpeetonta (epäsuomalaista) sinuttelua ja etunimellä puhuttelua kohtaan. Edes pikkulasta ei tarvitse puhutella näin holhoavalla tavalla.