Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

27.5.2010 20.09

Aku, "aikuisille"

Jo on aikoihin eletty: uusi miestenlehti Aku!

Tämän täytyy olla unta. Herättäkää minut ja sanokaa, että se oli vain pahaa unta.

Ei... ei tule herättäjää. Eikä tämä taida olla vitsikään.

Sanoma Magazines markkinoi uutta miehille tarkoitettua lehteä. Lehden nimi on Aku. "Ole mies. Älä hiiri." Kyllä, kyse on siitä samasta Akusta, jonka me kaikki tunnemme, Aku Ankasta. Aikuisten Aku...? Minähän olen jo lukenut aikuisten Akua yli 40 vuotta! Siis milleen aikuisten, "aikuisten", vähän niin kuin "aikuisviihde-aikuisten"?!

Julkaisijan mukaan lehti käsittelee akumaisella asenteella "kaikkea, mikä aikuista kiinnostaa kuten nopeita autoja, hitaita aterioita,  jännittäviä matkoja, vauhdikkaita urheilulajeja sekä kauniita naisia ja tyylikkäitä miehiä".  Tässä viileä analyysini ja puhtaasti tieteellinen näkemykseni: Tämä on silkkaa rahastamista. Pyhäinhäväistystä.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

28.5.2010 18.13
Mummo Ankka
Aku on loistava nimi, mutta parempiin tarkoituksiin varattu. Tosi köyhää Sanoma Magazines! Pidän huolta että Hannu Hanhi ja kumppanit boikotoivat sitä lehteä.
28.5.2010 18.22
Taavi
Pyhäinvähäistystä!
29.5.2010 12.32
Klok
Miksi aina tyrmätään etukäteen?
Kannattaisiko kuitenkin odottaa, että lehti ilmestyy, lukea se ja sitten vasta päättää, onko lehti silkkaa rahastamista ja pyhäinhäväistys?

Minusta lehden idea kuulostaa mielenkiintoiselta.
30.5.2010 20.01
Vesa Heikkinen
Tyrmäys perustuu kyllä noihin mainoslauseisiin: yleistämiseen, olettamiseen, vastakkainasettelevaan sukupuolittamiseen. Tarkoittaako tuo tekstinpätkä sitä, että jos et ole kiinnostunut nopeista autoista, hitaista aterioista yms., et ole aikuinen? Niin, sinua PITÄISI kiinnostaa! Sehän tässä on tavoitteena: jos et ole kuvatulla tavalla "aikuinen" (ja jätät Akun ostamatta), olet, no, luuseri.