Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Uudissanataulu

29.1.2019 10.29

Hyödyllisiä aivovinkkejä, hyödytöntä richsplainausta

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti

Uudissanataulu: tammikuu 2019.

Uusi vuosi, uudet taulusanat! Tammikuun Uudissanataulu-videoblogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti käsittelevät amerikanenglannista lainattua ilmausta richsplainaus sekä aivojen hyvinvointiin liittyviä sanoja aivotaidot ja aivoterveys.

Sanassa richsplainaus on yhdistynyt englannin rich-adjektiivi ja explain-verbi sekä suomen teonnimijohdin -us. Ilmauksella viitataan hyödyttömiin neuvoihin, joita varakas ihminen antaa itseään huono-osaisemmalle. Samantapaisia alentuviksi koettuja puhetapoja ovat esimerkiksi mansplaining ja heterosplaining.

Videon jälkipuoliskolla keskustellaan aivojen terveydestä. Aivotaitoja, kuten muistin ja ajattelun terävyyyttä, voi ylläpitää liikunnalla, laadukkaalla ravinnolla, riittävällä unella ja sosiaalisilla verkostoilla. Aivoterveyttä edistävät myös esimerkiksi niin sanotut aivopähkinät.

Videolla käsitellyt sanat ovat niin sanottuja taulusanoja: kielenkäytön värikkäitä tulokkaita, joita kotuslaiset ovat kirjanneet yhteiseen vapaamuotoiseen uudissanatauluunsa. Videon keskeinen sisältö on selostettu Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa -palstan uutisessa 29.1.2019.

Minna Pyhälahti & Ilona Paajanen: Mitä ovat richsplainaus, aivotaidot ja aivoterveys? (Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa, 29.1.2019)


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?