Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Uudissanataulu

5.6.2018 11.01

Vuoroviikkolapsia ja sarjasyömäreitä

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti

Uudissanataulu: toukukuu 2018.


Vlogissa käyty keskustelu:

Minna: Hei Ilona, mitäs sulle on tarttunut nyt toukokuussa uudissanoiks?

Ilona: No mie valkkasin tällasen vuoroviikkolapsen. Se tarkoittaa tällasta lasta, joka asuu vuoroviikoin kummankin vanhemman luona. Ja tää oli tällasesta Hesarin jutusta, missä pohdittiin sitä pitäiskö lapsilisät jakaa tasan kummankin vanhemman kesken. Käytettiin myös ilmauksia vuoroviikkovanhempi ja vuoroviikkoperhe. Ja jo aiemmin, 2006, oli yhessä Metro-lehden kolumnissa käytetty tällaista verbiä kuin vuoroviikkovanhemmoida.

Minna: Ai niinkin aikaisin on käytetty sitä jo.

Ilona: Kyllä, mutta kolumnityyppisessä, vähän leikittelevässä kielenkäytössä.

Minna: Joo. No mulle taas tarttu haaviin toi sarjahäirikkö. Ajankohtainen toukokuun sana noitten Euroviisujen takia. Nimittäin Euroviisuissa sarjahäirikkö iski niin, että hän ryntäs sinne lavalle – ja hän on tämmöinen mediapersoona, joka on sitten kuulemma monta kertaa muutenkin tehnyt tämmöisiä samanlaisia tempauksia, että haluaa halata julkkiksia, häiritsee palkintogaaloja, muotinäytöksiä ja toistaa sitä samaa – niin tavallaan se sarja tulee siitä.

Ilona: Mitäs muita sarja-tyyppisiä sanoja on?

Minna: No, myös toukokuussa on käytetty tota sarjasyömäriä. Helsingissä on semmonen tyyppi, joka käy ravintoloissa syömässä ja juomassa, mut sitten kun tulee laskun aika niin ei ookkaan rahaa. Ja noissa on käytetty tietysti tota sarja-alkua, niinkun vanhastaan on tuttu sarjamurhaaja. Ja sitä samaa mallia on käytetty: sarjahukuttaja, sarjakuristaja. Mut onneks on vähän kevyempiäkin aiheita eli sarjapalauttaja, joka palauttaa vaikka verkkokaupasta ostettuja ostoksia useaan kertaan ja jatkuvasti. Ja sitten on ollut esimerkiksi sarjakakkaaja ja sarjapissaaja. Sarjakakkaaja Oulussa piinasi uimahalleissa ja sitten sarjapissaaja taas pissas uimahalleissa myös kiukaalle sitten. Että niissäkin oli käytetty tätä sarja-alkua.

Ilona: Eli hyvin monimuotoisia on nämä meidän uudissanat.

Minna: Kyllä, kyllä.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?