Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Uudissanataulu

29.4.2019 11.19

Tunnelukot auki ja puikoilla tiluttelemaan

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti

Uudissanataulu: huhtikuu 2019.

Heavyneuloja tiluttaa neulontatyö kädessä heavymusiikin tahtiin, ja tunnelukkoseppä avaa tukossa olevia tunteita. Huhtikuun uudissanavlogissa keskustelevat Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti.

Joensuussa järjestetään kesällä 2019 Heavyneulonnan MM-kisat. Heavyneulonta muistuttaa hieman ilmakitarointia: neulotaan hevimusiikin tahtiin näyttävästi, asenteella, jopa neule niskan takana. Ylen artikkelissa puhutaan heavyneulonnasta ja heavyneulojasta ja käytetään myös niin sanottua yhdysverbiä heavyneuloa.

Tällaisia verbiloppuisia yhdyssanoja on pidetty vanhastaan epäsuomalaisina, ja monet yhdysverbit ovat sävyltään arkisia. Kuitenkin osa niistä on täysin vakiintunut kieleemme, kuten yhdysverbit iskukuumentaa ja hienosäätää.

Vlogin jälkipuoliskon sana on tunnelukkoseppä, jolla viitataan hiljattain edesmenneeseen Olli Lindholmiin. Hän avasi Yö-yhtyeen musiikin kautta kuulijoiden tunnelukkoja. Tämä psykologian termi yhdistyy tunnelukkosepässä ammattinimikkeeseen lukkoseppä. Ytimenä toimii lukko-sana, johon toinen päättyy ja jolla toinen alkaa. Samanlaisella sanakekseliäisyydellä on synnytetty vaikkapa tilapäiset kielivitsit leivinarkkipiispa, huumeneulamuikku ja alttaritaulu-tv.

Videolla käsitellyt sanat ovat niin sanottuja taulusanoja: kielenkäytön värikkäitä tulokkaita, joita kotuslaiset ovat kirjanneet yhteiseen vapaamuotoiseen uudissanatauluunsa. Videon keskeinen sisältö on selostettu Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa -palstan uutisessa 29.4.2019.

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti: Heavyneuloja ja tunnelukkoseppä, uudenlaiset taiturit (Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa, 29.4.2019)


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?