Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Uudissanataulu

5.6.2018 10.58

Taulusanoissa korostuu usein leikillisyys ja tilapäisyys

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti

Uudissanataulun esittely.

Uudissanataulun sanat ovat pieni esimerkki Kotuksen sähköisestä Nykysuomen sana-arkistosta, jossa on yli 200 000 sanaa. Kaikki kotuslaiset voivat kirjata tauluun kiinnostavia sanoja mediasta, puheesta tai muusta lähteestä.

Taululla olevat sanat päätyvät siis isoon sähköiseen arkistoon, sanakirjantekijöiden työn avuksi. Lisäksi arkiston sanoista kirjoitetaan kielijuttuja ja niitä käytetään joskus myös kielineuvonnan ja koulutustilaisuuksien apuvälineenä.

Taulusanoissa korostuu usein leikillisyys ja tilapäisyys enemmän kuin muissa sanapoiminnoissa. Vaikka taulua sanotaan uudissanatauluksi, kaikki sanat eivät ole aivan uusia. Osa voi olla vanhoja sanoja, joita on käytetty uudessa yhteydessä tai jotka ovat levinneet pienen piirin sanasta laajempaan käyttöön.

Vain harva uudissanataulun sanoista päätyy Kielitoimiston sanakirjaan, jonka uudet päivitysversiot julkaistaan vuoden tai kahden välein. Monet taulun sanat ovat tilapäisiä, eli ne elävät hetken ja unohtuvat sitten. Sanojen keruusta käytetään nimitystä sanastus.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?