Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Uudissanataulu

29.8.2018 9.46

Satokato aukeaa ummikollekin, yhdysverbit ovat ytimekkäitä

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti

Uudissanataulu: elokuu 2018.

Uudissanataulu-videoblogi palaa kesätauolta! Elokuun vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat satokadosta ja niin kutsutuista yhdysverbeistä.

Poikkeuksellisen kuiva ja lämmin kesä teki tuhoa viljelyksille ympäri Eurooppaa, eli monin paikoin on kärsitty kadosta. Uutisoinneissa tuhosta on puhuttu myös satokatona, joka kertoo maataloudesta vieraantuneemmillekin lukijoille kyseessä olevan juuri sadon tuhoutuminen.

Videon jälkipuoliskolla luodaan silmäys muun muassa verbeihin tehovalvoa ja penkkipunnertaa. Tällaisia yhdyssanoihin (tehovalvonta, penkkipunnerrus) palautuvia verbejä kutsutaan yhdysverbeiksi. Erilaiset yhdysverbit ovat tavallisia vieraita uudissanataululla.

Videolla käsitellyt sanat ovat niin sanottuja taulusanoja: kielenkäytön värikkäitä tulokkaita, joita kotuslaiset ovat kirjanneet yhteiseen vapaamuotoiseen uudissanatauluunsa. Videon keskeinen sisältö on selostettu Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa -palstan uutisessa 29.8.2018.

Minna Pyhälahti & Ilona Paajanen: Satokato ja yhdysverbit uudissanavideolla (Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa, 29.8.2018)


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?