Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Uudissanataulu

7.3.2019 10.33

Lipevät kyber-auervaarat ja luovat multipotentiaalit

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti

Uudissanataulu: helmikuu 2019.

Helmikuisen ystävänpäivän aikoihin mediassa kirjoitettiin lemmenhuijauksista ja kyber-auervaaroista sekä multipotentiaalisista ihmisistä, jotka eivät koe kutsumusta vain yhdelle tietylle alalle. Helmikuun uudissanavlogissa juttelevat Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti.

Lemmenhuijauksissa kyber-auervaara teeskentelee netissä rakastunutta ja saa uhrinsa lähettämään rahaa. Pienikirjaimisella auervaaralla viitataan suomen kielessä petolliseen hurmuriin. Sanan taustalla on oikea Auervaara-niminen huijari, joka tapasi 40- ja 50-luvuilla naisia lehti-ilmoitusten kautta, esitti rakastunutta ja huijasi rahaa. Tällaista isokirjaimisen henkilönnimen muuttumista pienikirjaimiseksi yleissanaksi kutsutaan erisnimen kuvalliseksi käytöksi – henkilön nimestä tulee tiettyyn piirteeseen viittaava luokitteleva yleissana.

Videolla keskustellaan myös multipotentiaalisista ihmisistä, jotka hallitsevat monta alaa. Ihmistyyppi on luova ja innostuu ja oppii nopeasti. Multipotentiaalit oppivatkin hyväksi melkein kaikessa, mihin ryhtyvät, mutta päätyvät harvoin huippuasiantuntijaksi millään aloista. Suomeksi taitavia multipotentiaaleja voitaisiin kutsua esimerkiksi monikykyisiksi tai moniosaajiksi.


Videolla käsitellyt sanat ovat niin sanottuja taulusanoja: kielenkäytön värikkäitä tulokkaita, joita kotuslaiset ovat kirjanneet yhteiseen vapaamuotoiseen uudissanatauluunsa. Videon keskeinen sisältö on selostettu Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa -palstan uutisessa 7.3.2019.

Kyber-auervaara ”ihastuu”, multipotentiaali innostuu (Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa, 7.3.2019)

Alkukirjain: erisnimi vai ei? (Kielitoimiston ohjepankki)


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?