Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Uudissanataulu

30.10.2018 10.11

Läpinäkyvä ilmastovaikutus, kantaa ottava digisyrjäytetty

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti

Uudissanataulu: lokakuu 2018.

Lokakuun uudissanavlogissa käsitellään tavallista vakavampia taulusanoja. Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti pohtivat videolla ajankohtaisia sanoja ilmastovaikutus ja digisyrjäytetty.

Ilmastovaikutus viittaa siihen, kuinka ihmisten elintavat vaikuttavat ilmastoon. Sana on nyt lokakuussa julkaistun kansainvälisen ilmastoraportin vuoksi erityisen ajankohtainen. Ilmastovaikutus on läpinäkyvä yhdyssana, eli sanan merkitys on suoraan pääteltävissä osista. Sen vuoksi on epätodennäköistä, että sanaa otettaisiin Kielitoimiston sanakirjaan.

Toinen vlogissa esiin nostettu sana on digisyrjäytetty. Jopa 30 prosentilla suomalaisista on nykyisin vaikeuksia pärjätä arjessa, kun palvelut ovat siirtyneet miltei yksinomaan verkkoon. Aiemmin heistä on puhuttu digisyrjäytyneinä. Uusi digisyrjäytetty-sana kääntää kuitenkin näkökulman toisinpäin: vastuu syrjäytymisestä on yksilön sijaan yhteiskunnalla.

Videolla käsitellyt sanat ovat niin sanottuja taulusanoja: kielenkäytön värikkäitä tulokkaita, joita kotuslaiset ovat kirjanneet yhteiseen vapaamuotoiseen uudissanatauluunsa. Videon keskeinen sisältö on selostettu Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa -palstan uutisessa 30.10.2018.

Minna Pyhälahti & Ilona Paajanen: Ilmastovaikutus ja digisyrjäytetyt taululla (Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa, 30.10.2018)


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?