Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Uudissanataulu

27.11.2018 10.30

Käpyhyasintti, valotaulu ja kotvia – vanhaa uuden seassa

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti

Uudissanataulu: marraskuu 2018.

Marraskuussa käsityöihmisillä on jo joulu mielessä, ja se näkyy sanoissa käpyhyasintti ja valotaulu. Mielenkiintoisia tuttavuuksia ovat myös sanat kotvia ja kotviminen, joilla on tausta murteissa ja jotka ovat saaneet uudenlaisia käyttöyhteyksiä. Marraskuun uudissanavlogissa juttelevat Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti. Tässä kuussa mukana on myös Suomen murteiden sanakirjan toimittaja Riikka Tervonen.

Viime vuonna askarreltiin tonttuovia, nyt puolestaan käpyhyasintteja ja valotauluja. Käpyhyasintti on yleensä maalatuista männynkävyistä tehty, hyasintin näköinen koriste. Valotaulu taas merkitsee askarteluyhteyksissä kangastaulua, jossa kankaan taakse on kiinnitetty pieniä lamppuja tunnelmaa tuomaan.

Kotvia-verbiä ja kotvimista on käytetty vastikään julkaistussa tietokirjassa ’vetkuttamisen’ ja ’vitkuttelun’ merkityksissä. Kotviminen on positiivista vitkastelua, pienten taukojen pitämistä, minkä ansioista aivot saavat levätä ja tuottavat tuoreita ajatuksia. Kotvimisella on murretausta, josta kertoo videolla Riikka Tervonen.

Videolla käsitellyt sanat ovat niin sanottuja taulusanoja: kielenkäytön värikkäitä tulokkaita, joita kotuslaiset ovat kirjanneet yhteiseen vapaamuotoiseen uudissanatauluunsa. Videon keskeinen sisältö on selostettu Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa -palstan uutisessa 27.11.2018.

Ilona Paajanen, Minna Pyhälahti & Riikka Tervonen: Kotvitaan askartelemalla valotaulu! (Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa, 27.11.2018)

Tonttuovi (Kuukauden sana, joulukuu 2017)


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?