Siirry sisältöön
Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

Uudissanataulu

3.4.2019 10.31

Elektroniikkaa iholle, suolaa ja pippuria hiuksiin

Ilona Paajanen & Minna Pyhälahti

Uudissanataulu: maaliskuu 2019.

Maaliskuun Uudissanataulu-videoblogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti käsittelevät uusia tieteen ja muodin ilmiöitä. Venyvä elektroniikka on vasta kehitteillä, kun taas luonnollista suola ja pippuri -tyyliä on näkynyt hiuksissa iät ja ajat.

Venyvällä tai joustavalla elektroniikalla viitataan kalvomaisiin, taipuisiin älylaitteisiin, joita voidaan kiinnittää esimerkiksi iholle laastarin tavoin. Uutta teknologiaa kehitellään muun muassa Tampereen yliopistossa. Venyvä elektroniikka on sanaliitto, jonka osista nähdään heti, että kyseessä on ’elektroniikka joka venyy’ – niin erikoiselta kuin ajatus joustavista älylaitteista tuntuukin.

Toinen vlogissa esiin nostettu sana on suola ja pippuri -tyyli: hiusmuoti, jossa annetaan harmaiden näkyä mustan seassa. Tyylin viimeaikainen edelläkävijä on Kiinan presidentti Xi Jinping, joka on avoimesti antanut hiustensa harmaantua kommunistipuolueen perinteestä huolimatta. Kampaamoissa tehdään myös suola ja pippuri -käsittelyä, eli värjätään tummia raitoja nuorentamaan harmaata tukkaa.

Videolla käsitellyt sanat ovat niin sanottuja taulusanoja: kielenkäytön värikkäitä tulokkaita, joita kotuslaiset ovat kirjanneet yhteiseen vapaamuotoiseen uudissanatauluunsa. Videon keskeinen sisältö on selostettu Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa -palstan uutisessa 3.4.2019.

Minna Pyhälahti & Ilona Paajanen: Elektroniikka venyy, suola ja pippuri -tyyli leviää (Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa, 3.4.2019)


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?