Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Terävät piikit. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.


Terävästi-palstalla julkaistaan Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää lomakkeella. Blogin toimituskunta käsittelee ehdotukset ja muokkaa hyväksytyistä ehdotuksista blogimerkinnät. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa. Niissä kuuluu Kotus-blogin lukijoiden ääni.


rss Terävästi: Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavauksia

13.2.2018 9.55
Terävästi-palsta

Analoginen ja digitaalinen

Erikoisalan termit monessa käytössä.

Valtionarkiston tutkijasali 1910-luvulla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Valtionarkiston tutkijasali 1910-luvulla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Nykyään puhutaan paljon digitaalisuudesta. Termiä käytetään yleensä metaforisesti siten, että sillä tarkoitetaan yleisesti internetin kautta käytettäviä palveluita, aineistoja ja niin edelleen.

Olen huomannut, että monesti analoginen toimii digitaalisen vastakohtana myös tällaisessa metaforatyyppisessä käytössä. Puhutaan esimerkiksi analogisista kirjoista kun tarkoitetaan painettuja aineistoja sähkökirjojen vastakohtana. Tämä tuntuu oudolta. Arkistolaitoksessa on omaksuttu termi analoginen asiakirja, jolla nähtävästi tarkoitetaan perinteistä paperista asiakirjaa.

Analogisuus tarkoittaa tekniikassa signaalin välittämisen tapaa, vastakohtanaan digitaalinen signaali. Mielestäni tämä käyttötapa alkaa olla jo varsin kaukaa haettu. Olisi kiinnostavaa kuulla näkemyksiä.

Nimimerkki ”Analogia”

Kansallisarkiston (arkistolaitoksen) teksti

analoginen Kielitoimiston sanakirjassa

digitaalinen Kielitoimiston sanakirjassa

Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä: digitaalinen


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja