Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terävästi-palstalla julkaistaan Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää lomakkeella. Blogin toimituskunta käsittelee ehdotukset ja muokkaa hyväksytyistä ehdotuksista blogimerkinnät. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa. Niissä kuuluu Kotus-blogin lukijoiden ääni.


rss Terävästi: Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavauksia

25.8.2016 10.00
Terävästi: Kirsi Väisänen

Voiko Härkiksestä tehdä härkiksen?

Erisnimestä yleisnimeksi.

Nyhtökaura sujahti yleisnimeksi, vaikka on oikeasti tuotenimi. Miten Härkis, härkäpapuvalmiste, joka tuodaan ensi viikolla kauppoihin?

Käytänkö samassa tekstissä nyhtökauraa ja Härkistä? Vai voisiko Härkiksestä tehdä härkiksen?

KIRSI VÄISÄNEN


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

25.8.2016 17.22
Vaskilohi
Kärpiksestä härkisnen
Aika kertonee, eipä näitä ilmiöitä yleensä kukaan yksittäinen ihminen tietoisesti päätä. Jos tuote osoittautuu suosituksi ja kopiobrändejä ilmestyy markkinoille, niin ehkäpä. Tosin itselläni -is-johdin liittyy läheisesti juuri erisnimiin nai muuten definiittisiin tilanteisiin (Koskis, Itis, vähemmän laajasti tunnettuja paikkoja lähipiirissäni, Mestis), joten sillä muodostetun sanan käyttäminen ruoka-ainetta kuvaavana yleisnimenä tuntuu jotenkin vieraalta.
26.8.2016 10.56
Laura Kataja
Härkis?
Minä hahmotin Härkiksen välittömästi paikaksi nimeltä Härkäsaari!
26.8.2016 12.52
Kirsi Väisänen
Myös härkäpapu on härkis
Härkäpapua olen kuullut sanottavan myös härkikseksi.
13.4.2019 8.43
Kommentoijat ovat tulkinneet kysymyksen toisin kuin minä. Minä ymmärsin kysymyksen esittäjän tarkoittavan härkis-sanan isoa alkukirjainta.