Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terävästi-palstalla julkaistaan Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää lomakkeella. Blogin toimituskunta käsittelee ehdotukset ja muokkaa hyväksytyistä ehdotuksista blogimerkinnät. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa. Niissä kuuluu Kotus-blogin lukijoiden ääni.


rss Terävästi: Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavauksia

8.8.2016 10.02
Terävästi: Saila Hiitola

”Isä täytti 60-vuotta”

Viivat väärin.

”Isä täytti 60-vuotta.” Miksi ihmeessä siihen tungetaan tuo yhdysviiva? ”Pihalla kasvaa 5 koivua.” Eihän tuohonkaan mitään yhdysviivaa tarvita.

Kun kirjoitetaan sana vuotta, ajatellaan, että tarvitaan yhdysviiva. Mutta annas olla, kun pitäisi kirjoittaa, että ”isä on 60-vuotias”, niin siihenpä ei yhdysviivaa sitten merkitäkään. Myös vuosilukuilmaukset, esimerkiksi ”1950-luvulla”, kirjoitetaan usein ilman yhdysviivaa.

Seuratkaapa kirjoittelua! Miksi tällaiset virheet ovat niin yleisiä?

SAILA HIITOLA


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

8.8.2016 12.37
Paupau
Olen ihmetellyt ihan samaa! Ihmiset eivät vain näytä hahmottavan eri sanaluokkia eivätkä ymmärrä yhdysmerkin tarkoitusta lyhenteen tai numeron sisältävissä yhdyssanoissa.
8.8.2016 14.40
SAS
Uskon, että juuri tuo "vuotias" ja sen kanssa käytettävä viiva ovat tässä tapauksessa syyllisiä. Muistan ainakin omilta kouluajoiltani opettajan punakynän ja sitä seuranneen epävarmuuden aina, kun piti kirjoittaa ihmisten i'istä. Tahtomattaankin rupesi epäilemään itseään ja miettimään oliko se nyt "60-vuotias" ja "60-vuotta" vai kuinka.
9.8.2016 8.05
Tuomas
Yhdysviivan käyttö ei tosiaan vaikuta olevan suoraviivaista kaikille, puhumattakaan siitä jos pitäisi valita eri tilanteissa yhdysviivan tai ajatusviivan väliltä. Asiaa ei helpota, että tekstinkäsittelyohjelmista ainakin Word tarjoaa vääriä viivoja sinne tänne.
9.8.2016 23.23
JM
Seitsenkertainen mestari
Jos vielä lisätään vaikeusastetta, "60-vuotissyntymäpäivät" se vasta vaikea tapaus onkin. Hieman harmittaa myös se, että monet lyhyet numeroilmaukset, kuten "kolmikymmenvuotinen" ja "seitsenkertainen" ovat jääneet pitempien muotojen jalkoihin.