Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.


Terävät piikit. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.


Terävästi-palstalla julkaistaan Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää lomakkeella. Blogin toimituskunta käsittelee ehdotukset ja muokkaa hyväksytyistä ehdotuksista blogimerkinnät. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa. Niissä kuuluu Kotus-blogin lukijoiden ääni.


rss Terävästi: Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavauksia

29.4.2014 14.02
Terävästi-palsta

”Voe taekkaralla”

Mitähän se tarkoittaa?

Koetin googlata äitivainajani (syntynyt 1913 Kestilässä) käyttämää ilmeisen tunneperäistä huudahdusta voe taekkaralla. Hänen isänsä oli syntynyt Vesisaaressa ja äitinsä ilmeisesti Kestilässä.

Ilmaus on jonkin verran affektiivinen, ilmaisee lähinnä kai hämmästystä. Voe on tietenkin interjektio voi. Varsinainen kysymys koskee sanaa taekkaralla, joka olisi yleiskielistettynä taikkaralla.

En ymmärrä tuota sanaa, enkä tiedä sen etymologiaa. Mainitsen edellä myös äidin isän syntymäpaikan, koska tässä voisin arvailla kveeni-, ruotsalais- tai norjalaistaustaa, jopa saamelaistaustaa. Mutta en keksi nyt sanan tai ilmaisun syntyä. En ole sitä kuullut mistään muualtakaan.

KAARLO YRTTIAHO


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

7.5.2014 7.15
mie
Ralla
Tulee mieleen, että se voisi olla samantyylinen rakenne kuin "voi perskutarallaa" tai "helkutarallaa." Mutta mikäköhän on "rallaa"? Rapu-rapu-rallaa, riti rati ralla... Heippa(ti)rallaa!
7.5.2014 13.17
hannavee
Voi taikkeri
Oululainen äitini käyttää ilmaisua "Voi taikkeri". Googlen mukaan vanha nivalalainen ilmaisu.
Lieneekö sukua taikkarallalle?
7.5.2014 19.33
Hannavee
Voi taitavainen!
En tiedä onko taitavaisella ja taikkerilla sukulaisuutta, mutta samanlaisessa yhteydessä näitä olen kuullut käytettävän.