Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terävästi-palstalla julkaistaan Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää lomakkeella. Blogin toimituskunta käsittelee ehdotukset ja muokkaa hyväksytyistä ehdotuksista blogimerkinnät. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa. Niissä kuuluu Kotus-blogin lukijoiden ääni.


rss Terävästi: Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavauksia

5.11.2015 12.15
Terävästi-palsta

Keinolihaa keinohampailla

Mikä on oikea alkuosa?

Olen äskettäin törmännyt termiin keinoliha. Esimerkiksi Ylen Prisma-ohjelmassa 28.10.2015 kysyttiin, syömmekö kohta keinolihaa.

Jos syömme kohta keinolihaa, syömmekö sitä sitten keinohampailla? Olen nimittäin luullut ja kuvitellut, että keinotekoisten tuotteiden nimitykset muodostetaan yhdyssanan alkuosalla teko-. Onhan tekokuita, tekoniveliä, tekohampaita, tekoturkiksia ja niin edelleen. 

Mediassa termi keinoliha näyttää kuitenkin olevan yleistymässä. Pitäisikö toimittajat saada keinokielen käytöstä tänne tavallisen kielen käyttöön? Ennen kuin ylioppilaskirjoitusten äidinkielen kokeestakin löytyy keinohampaita?

REIJO MÄKINEN


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

5.11.2015 14.55
Sari
Keino- vai tekoemo?
Olisi hyvä jos saataisiin jonkinlainen työnjako noille muodostustavoille, samaan tyyliin kuin johtimia on pyritty luokittelemaan. Minulla on kyllä kaksikin tekonahkatakkia, mutta jos hoidan koiranpentua olisin luontevammin keinoemo.
5.11.2015 15.50
Hippiukko
Viitsi vitsi...
Miksei käytettäisi keinotekoista "keinoteko"-sanaa? :P
6.11.2015 8.55
Laura Kataja
Keinotekoista
Periaatteessahan noille on selvä ero: jos loppuosa on verbistä johdettu, käytetään alkuosaa keino-, jos taas ei, niin alkuosa on teko-. Aika usein puhutaan "keinonivelestä" ja sitä olen korjannut että "tekonivel" kuten "tekohampaat". Varaosa mikä varaosa. Ja "tekopyhä". Kukaan tuskin puhuu "keinopyhästä". Sitten taas "keinokastelu" ja "keinosiementäjä" ovat selkeitä esimerkkejä sanoista joihin tuo "keino" kuuluu. Miltä nyt "tekosiementäjä" kuulostaisi?

Sarille: tuo "keinoemo" tosiaan jostain syystä on vakiintunut noin, vastoin yleissääntöä. "Tekoemo" kuulostaisi oudolta.
Hmmm. Luinpa Kielitoimiston sanakirjasta mitä se sanoo tuosta alusta keino- ja antaa esimerkkeinä noiden tekijännimien ohella "keinopään" (mikrofoni jolla koetetaan saada aikaan mahdollisimman luonnollista vastaava kuuloelämys) "keinomunuaisen" ja "keinoemon" merkityisessä jonkinlainen lämmittävä koppi. Sen mukaan keino- tarkoittaa myös sellaista laitetta joka ei esim. ulkonäöltään ole sen korvattavan osan näköinen (etkä sinä näytä rouva koiralta). Juuri tuo keinomunainenhan on iso härveli, kun taas tekonivel ja varsinkin tekohampaat ovat muodoltaankin aika lailla alkuperäisiä vastaavia.