Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen on blogitoimituksen ylläpitämä blogi. Tässä kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.

rss Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen

14.2.2013 12.22
Kirsti Aapala

Onhan näitä kakkaroita

Mikä on tämä politiikan kielessä pyörivä kakkara?

Viime viikkoina politiikan kielessä on pyörinyt kakkara. Keskustan Juha Sipilän kakkara on puinen kiekko, kun taas SDP:n Jouni Backman tiesi sanan tarkoittavan taikinan lopuista tehtyä pientä leipää.

Molemmat ovat oikeassa. Kakkaraksi voidaan tosiaan murteissa kutsua erilaisia pyöreitä, usein levymäisiä kappaleita, jonkalainen Sipilänkin kakkara näyttäisi olevan. Merkitys on ollut tuttu etenkin maan kaakkois- ja itäosissa, aina Lappeenrannasta Nilsiään ja Valtimolle asti. Kakkara saattaa olla niillä main paitsi pyöreästä puusta sahattu kiekko myös vaikkapa suksisauvan sompa, pystykirnun männän kiekkomainen pää tai hellan rengas.

Tavallisempi kakkara on murteissa kuitenkin ollut jonkinlainen leivonnainen, joihin Backmanin mainitsema kakkarakin kuuluu. Paitsi leivonnan lopuksi kakkara saatettiin pyöräyttää myös aivan alkuun ns. maistiais- tai koeleiväksi. Näistä kummastakin on runsaasti tietoja etenkin itämurteista. Pohjois-Karjalassa (ja vanhoissa kannakselaismurteissa) kakkara taas on ollut pyöreä peruna- tai rahkapiirakka tai piirakan kuori. Kannaksella ja Inkerissä kakkara oli (tattari)ohukainen, blini.

Lännempänä, varsinkin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Satakunnassa, kakkara on ollut vanhastaan ’kokkare, möykky, paakku’. Näinhän on yleiskielessäkin.

KIRSTI AAPALA

Kartta kakkaran murremerkityksistä

Suomen murteiden sanakirja


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

14.2.2013 13.27
Pertsa
Siinä olisi ollut jollekin pilapiirtäjälle hyvät ainekset: Ylioppilaslehden kakat ja Sipilän kakkarat. Mutta meni jo.
14.2.2013 20.22
Apina
Lentäjille on myös tuttu eräs kakkara.