Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen on blogitoimituksen ylläpitämä blogi. Tässä kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.

rss Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen

22.6.2011 17.18
Aino Piehl

Uusia näkökulmia valtion talouden tarkastamiseen?

Valtiontalouden tarkastusvirastollekin töitä?

Englannissa valtion taloutta tarjastava virasto, National Audit Office, on viime vuosina kiinnittänyt huomiota siihen, miten viranomaiset onnistuvat vuorovaikutuksessaan. Se on esimerkiksi tarkastellut lomakkeiden ymmärrettävyyttä ja toimivuutta ja todennut toisinaan, että lomakkeet suorastaan estävät kansalaisia saamasta etuuksia, joihin heillä on oikeus. Tällaisten seikkojen perusteella National Audit Office arvioi viranomaisen toiminnan tehokkuutta.

Meilläkin Valtiontalouden tarkastusvirasto seuraa, kuinka tehokkaasti viranomaiset ovat onnistuneet hoitamaan tehtävänsä. Sen arviot saavat myös yleensä julkisuutta. Viime aikoina sapiskaa ovat saaneet esimerkiksi sähköiset tietojärjestelmät ja lainsäädännön järjestäminen. Kielenkäytön vaikutusta toiminnan tehokkuuteen virasto ei toistaiseksi ole tarkkaillut.

Uusi hallitus on luvannut laatia toimintaohjelman virkakielen kehittämiseksi. Ohjelman tarkoituksena on kaiketi sopia, kuka tekee ja mitä. Sen tehoa pitäisi tietysti seurata. Ehkä tässä olisi Valtiontalouden tarkastusvirastollekin töitä. Voisiko se vaikkapa tutkia, miten toimivina asiakkaat pitivät virkatekstejä ennen ohjelman toteutusta ja sen jälkeen?

AINO PIEHL

National Audit Office


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja