Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen on blogitoimituksen ylläpitämä blogi. Tässä kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.

rss Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen

7.6.2010 15.03
Emma Parviainen

Specialistille töitä!

Virka- ja ammattinimikkeitä on joka lähtöön.

Tulin vilkaisseeksi työpaikkailmoituksia oikotie.fi:ssä ja kauhistuin/huvituin suunnattomasti tarjolla olevista paikoista. Englanninkielisiä virkanimikkeitä oli runsaasti, suomenkielisiäkin kummajaisia löytyy.

SPECIALISTEJA etsitään paljon; muun muassa Application Specialisteja, Product Specialisteja, HPC Specialisteja, Financial System Specialisteja (mikähän tämä "taloussysteemi" lienee?), Service Specialisteja (joita kaipaa esimerkiksi Nordea Pankki Suomi OYJ) ja SIM Specialisteja (joita tarvitsisi Skanska Kodit) haetaan.

CONTROLLERIT olisivat myös tarpeen monessa yrityksessä: Vaasan oy etsii Supply chain controlleria, Poolia Suomi Oy tarvitsee ”controlleria/Taloushallinnon ammattilaista”, ”Business Controlleria Helsingissä sijaitsevalle konsernille” sekä ”Assistant Controlleria” asiakasyritykselle Espooseen. Treasury Controlleria kaivataan myös.

MANAGEREISTA on ilmeisesti kova pula. Area Sales Managereja, Account Managereja, Subcontracting Managereja (tunnetaan myös IT Recruitereina), Cash Managereja (joille töitä olisi tarjolla muun muassa Lemminkäisestä), Platform Operations Managereja ja Media Sales Managereja (Elisa Oyj), Operations System Managereja (Suunto), ”BI Project Managereja / Development Managereja / Arkkitehtejä” (joita WMP Group hakee ”asiakkaallemme pk-seudulle”), Client Managereja (Scandic Hotels Oy) Key Account Manageria (joita FS Film Oy tarvitsisi ”vastaamaan DVD- ja Blu-ray-elokuvien myynnistä”), Project Managereja (Finndea Oy), Partner Managereja (WSOYpro Oy:lle, joka sivumennen sanoen kuuluu Sanoma-konsernin Sanoma Learning & Literature -liiketoimintaryhmään), Problem Managereja (Eilakaisla) ja mielipuolisimpana ja kiinnostavimpana Development Manager, Heat and Power Generation, jollaista tarvitsee Metsäliitto. (Vai pitäisikö sanoa Metsäliitto Group, kuten logossa lukee?)

Näiden kolmen suuren ryhmän lisäksi sekalaisia nimityksiä ovat esimerkiksi Technical WRITER (Eilakaisla), Art DIRECTOR (Plaza Kotiin), Lead DEVELOPER (Nokia), PLANNER (Kärkimedia), Server ADMINISTRATOR (Huhtamäki), HoReCa EXECUTIVE (Philip Morris Finland Oy), Junior System SUPPORT (Eilakaisla), Senior Data ANALYST (Nokia), Legal TRAINEE (BJL Bergmann), Sales COACH (GoExcellent Finland South Oy) ja HEAD of Healtcare (Oy AGA Ab).

Puolisuomalaisia nimikkeitä ovat esimerkiksi Trasaction Services -asiantuntija, Leasing-asiantuntija (Poolia Suomi Oy, ”monipuolisiin rahoitusleasing - palveluiden tehtäviin”!) ja ”SHOWBARTENDERI, vuoden SOMMELIER, valmis BARISTA tai MICHELIN-KOKKI” (joita EI tarvitse olla täyttääkseen Palace Kämp Group Oy:n vaatimukset hakemuksessa ”Tarjolla tehtäviä HOSPITALITY-alan huipulla!”) Täysin englanniksi on IFin ilmoitus tarvittavasta ”HEAD of Leader developmentista”, jonka voisi ilkikurisesti kääntää ’pomon pään kehittämiseksi’.

Kassa(myyjä) on uhanalainen laji: paikan ovat vieneet suomenkieliset MYYNNIN TEKIJÄT ja KAUPAN OSAAJAT.

EMMA PARVIAINEN, työharjoittelija


Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa | Keskustele

7.6.2010 15.39
Pomon pää
Hienoa! Mahtava lista. Riemastuttavaa, kuinka me suomalaiset osataan. Auttaisikohan pomojen päiden kehittäminen niin, että näistä kökkönimikkeistä päästäisiin tolkullisempiin?
7.6.2010 18.46
Mummo
Sus siunaa! Onneksi olen eläkkeellä. Eihän noissa ole mitään tolkkua.
7.6.2010 23.02
Jussi
Nimittäjä
Yhteistähän useimmille (ei suinkaan kaikille) näistä ammattinimikkeistä on, että niitä hoitamaan etsittävät ihmiset ovat hankkineet kannuksensa aloilla, joilla englanti on tärkeä kommunikointikieli eikä nimikkeillä ole vakiintunutta suomalaista vastinetta.

Oikeastaan varmaan useimmat etsityistä henkilöistä ovat sitä mieltä että suomalainen vastine on kömpelö ja hassu verrattuna englantilaiseen.

Minkäs teet kun kotokieli ei mukaudu riittävän nopeasti tuon kolmannen kotimaisen paineen alla...

Jussi Niskanen, Ohjelmistosuunnittelija (Software Engineer)
8.6.2010 8.36
Jouni Kemppi
Puuttumatta yo. titteleiden tolkuttomuuteen (Tosin kokemuksesta tiedän mitä osa heistä tekee, mm. account managerin tehtävänä oli kuitata ravintolalaskuni...) kielellä kuin kielellä, haluaisin kysäistä yhtä asiaa:

Onko firman työhakemuksessa käytettävä suomenkielisiä titteleitä silloinkin kun sen sisänen kieli on englanti, jonka osaaminen on _edellytys_ työpaikan saamiseen ja yritysen kannalta Suomi on niin pieni markkina-alue ettei siitä pahemmin kannata välittää?

Nimim. "Ex-System Engineer & Ex-Project Developer"

BTW, isojen herrojen titteleistä paras näkemäni on Nokia Fellow, mitä sellainen fellow tekee, vai tekeekö mitään?
8.6.2010 12.31
Jouni Kemppi
Äh. piti olla Ex-Project Manager.
8.6.2010 19.07
Antti Leino
Heitän Jounille pari vastakysymystä.

Ensiksikin: jos työkieli on englanti, olisiko selvempää kirjoittaa hakuilmoituskin ihan kokonaan englanniksi? Ei kai pelkän vieraskielisen tittelin käyttö keskellä muuten suomenkielistä tekstiä ole kovin hyvä tapa kielitaidon testaamiseen.

Toiseksi: vaikka yrityksen sisällä käytettäisiinkin pelkästään englantia, eikö kuitenkin olisi luontevampaa voida ulospäin käyttää suomen- ja ruotsinkielisissä yhteyksissä omakielisiä tehtävänimikkeitä? Ainakin minusta tuntui aikoinaan kovasti pöhköltä olla suomeksi "software engineer", ja ihan omavaltaisesti esittäydyin usein ohjelmistoinsinööriksi, vaikka kuulemma insinööriliitto (vai mikä siitä nykyään lieneekään tullut) koittaakin tuommoista aika mustasukkaisesti varjella meiltä vääristä yliopistoista valmistuneilta.

Niin, ja Fellow on alkuaan brittiläisestä yliopistomaailmasta peräisin oleva nimike, ja siinä yhteydessä se olisi luontevinta suomentaa kotuslaisittain erikoistutkijaksi tai tieteellisten seurojen tapauksessa tutkijajäseneksi. Nokia on muun yritysmaailman tapaan ruvennut käyttämään sitä tutkijanuran vähän vielä korkeammalla portaalla, ehkä suunnilleen sellaisessa kohtaa, jota akateeminen köyhälistö nimittäisi tutkimusprofessoriksi.
9.6.2010 9.50
Executive Senior Vice President
Kyllä Executive Senior Vice President aina varatoimitusjohtajan voittaa. Käyntikortistakin tulee komeempi.
17.6.2010 14.03
Köntsä
Hyvä Leino!
Perusteltuja näkemyksiä, kiitos niistä.