Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen on blogitoimituksen ylläpitämä blogi. Tässä kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.

rss Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen

3.6.2010 13.02
Minna Pyhälahti

Te senkin sillinrasvassa käristettävät herkkukurkut!

Joidenkin suuhun kiroilu sopii!

Kiroilu ei sovi minun suuhuni yhtään. Ei vaan luonnu esimerkiksi se vee-sana suuhun – enkä toisaalta haluakaan sen luontuvan. Ei kuulu imagoon.

Sen sijaan yhdelle sarjakuvahahmolle kirosanat istuvat kuin nenä keskelle naamaa. Voisi jopa sanoa, että ilman niitä hän ei olisi hän. Mainittu henkilö on tietenkin Tintti-sarjakuvien kapteeni Haddock, joka on kiroustensa lisäksi tunnettu viskisieppoudestaan

Tintti-albumeja ilmestyi vuodesta 1929 vuoteen 1976. Hergé sai sarjakuvastaan ja kiroiluistaan kritiikkiä, koska sarjakuvaa pidettiin lapsille ja nuorille suunnattuna viihteenä.

Aikalaissensuurin lisäksi suomentajat Soile ja Heikki Kaukoranta sekä Jukka Kemppinen ovat vaikuttaneet Haddockin mainioihin verbaali-ilotulituksiin – suomennosten myötä haukkumasanat ovat saaneet alkuperäisen sensuroinnin päälle vielä suomalaisen sensuroinnin.

Haddock ilmestyi mukaan Tintti-sarjakuviin yhdeksännessä albumissa Kultasaksinen rapu. Aluksi hän oli melko yksiulotteinen hahmo: juoppo, alaistensa höynäyttämä, sanoissaan takelteleva. Pian Haddock kuitenkin nousi sivuhahmosta Tintin tärkeäksi aisapariksi.

Reijo Valta on kirjoittanut hauskan teoksen Turskatti – Kapteeni Haddockin haukkumat (Jyväskylä 1999). Internetissä on lisäksi sivusto, johon on koottu parhaat Haddockin sanat aakkostetuksi listaksi.

Kapteenin kirosanat voi Vallan mukaan jakaa neljään ryhmään:

1) eläimelliset piirteet ihmisessä (esim. puoliapinan varjokuva)

2) historialliset kansallisuudet (mamelukit, visigootit, vandaalit)

3) sivistyssanat (advokaatti ’asianajaja’)

4) perinteiset kirosanat sarjakuvaan sopivassa lievennetyssä muodossa (samperi)

Tietysti Haddock osaa kiroilla myös pelkällä kuvituksella, kuten salamankuvilla. Näinhän sarjakuvissa kiroilu usein esitetään.

Monet Tintti-sarjakuvien kiroilut ja nimittelyt liittyvät mereen, onhan kyse kapteenista.

Tyypillisessä haukkumis- ja manaustilanteessa joku tai jonkin törmää Haddockiin, joka sitten sadattelee vuolaasti:

Turskatti
Tuhannen pannahista
Tuhannen miljardin tuhannen tykinreikää
Voi hyrsky ja myrsky
Voi tuhannen miljardin miljoonaa tyrskyn tärskyä
Te senkin sillinrasvassa käristettävät herkkukurkut
Vihoviimeisen meteoriitin veljenpoika
Senkin jästipää pössö jässikkä
Skitsofreeni! Märkähattu! Rotanruoka! Pallopää! Ektoplasma! Kanalja!


Päähenkilö Tintin voimakkain kirosana taitaa olla samperi. Se maistuu aika laimealta kapteenin värikkyyden rinnalla.

Hadokismit ja Tintti-sarjakuvat muutenkin ovat mainiota viihdettä vaikkapa sateisina kesäpäivinä. Samoin Radio Suomen sarja Kielipuolen päiväkirja, jossa tämän kesän yksi aihe ovat kirosanat ja sadattelut.

MINNA PYHÄLAHTIPalaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja