Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen on blogitoimituksen ylläpitämä blogi. Tässä kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.

rss Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen

28.10.2009 9.23
Minna Pyhälahti

Miksei Kielitoimisto kouluta ilmaiseksi?

Verkon keskustelupalstoilla harmitellaan toisinaan sitä, ettei Kotus tarjoa palvelujaan ilmaiseksi. 

Eräskin kirjoittaja toteaa Kotuksen kielenhuollosta: ”Kielenhuollolle olisi hyväksi, jos valtion rahoilla tuotettu materiaali ja palvelut olisivat netissä vapaasti kaikkien ulottuvilla. Maksullisuus voi tuntua hankalalta, jos palvelua ei käytä kuin joskus harvoin, tai kiinnostus ei ole tarpeeksi vahva.  Nettipalvelun käyttöä lisäisi maksuttomuus ja tämä puolestaan auttaisi suomen kielen huoltoa olennaisesti. Olisiko maksullisuus oikein tai väärin, on oma kysymyksensä, mutta tosiasia on, että kielen kannalta katsoen toimivinta olisi maksuttomuus.”

Useimmiten päivitellään kielenhuollon tiedotuslehden Kielikellon, Kielitoimiston sanakirjan ja Kielitoimiston koulutusten maksullisuutta. Kirjoittajien kanssa on helppo olla samaa mieltä. Kyllähän me Kotuksen kouluttajatkin mieluusti veisimme eteenpäin kielenhuollon ilosanomaa, ilmaiseksi!

Vastaus maksullisuusasiaan on kuitenkin selvä: maksuttomat palvelut kielletään laissa ja asetuksessa. Opetusministeriön asetuksessa numero 1260 todetaan pykälässä 3, että muun muassa koulutuksen hinnoista on päätettävä ”liiketaloudellisin perustein”. Asetus perustuu valtion maksuperustelakiin. (Ks. linkit kirjoituksen lopussa.)

Liiketaloudellisin perustein hinnoitteleminen merkitsee, että maksu on perittävä palvelun tilaajalta. Valtio ei siis anna rahaa materiaalin tai palvelun tuottamiseen.

Kielitoimisto saa kursseistaan erinomaista palautetta. Eräs osallistuja piti koulusta vaikuttavana yhdistelmänä asiantuntemusta, hyvää sisältöä ja loistavaa esiintymistaitoa. Mieluummin kielenhuoltajat keskittyisivätkin myyntineuvottelujen sijasta siihen, mitä osaavat parhaiten. Kotuksen palveluiden maksullisuudesta kuitenkin päättävät ne paljon puhutut päättäjät.

MINNA PYHÄLAHTI

Opetusministeriön asetus 1260

Valtion maksuperustelaki (Finlex)


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

29.10.2009 16.39
samooja
opetusministerin kanta
Eiköhän opetusministeri voisi halutessaan vähän rahaa ohjata niin että homma hoituis. Voiskohan addressilla vaikuttaa häneen. Koulutustilaisuudet on tietysti eriasia kuin esim. nettisanakirja tai nettikielioppi yms netti-itsepalvelut.
2.11.2009 15.44
Auli H
Muista VISK
Tutkimusten ilmainen saatavuus ns. open access -periaatteella on kuitenkin myös meillä mahdollistanut sen, että Iso suomen kielioppi, jota on myyty runsaasti painettuna, on nyt saatavilla ilmaiseksi netissä, Kotuksen sivuilla. Se ei ole kieliopas mutta kertoo kyllä melkoisesti kielestämme, ilmaiseksi!