Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen on blogitoimituksen ylläpitämä blogi. Tässä kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.

rss Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen

18.8.2015 9.56
Riitta Hyvärinen

”Kemiat ei kohtaa”

Kaveri päivitteli, kuinka fysioterapeutit (ammatti keksitty) voivat olla työssään niin erilaisia.

Yksi on loistava, toinen täysi tunari. Ja kuinka tätä tunaria oli hänelle suositellut kaksi eri lääkäriä! Erehdyin lausumaan, että ehkä kemiat eivät kohdanneet. Kaveri pillastui.

Tunari ei ollut kunnolla tervehtinyt. Hän ei asiakasta tutkiessaan edes katsonut kipeään jalkaan. Annetut jumppaohjeet printattiin suoraan netistä. Niiden noudattaminen myös kipeytti jalkaa entisestään. Tässä ei ollut kyse kemioista vaan ammattitaidottomuudesta!

Mitäpä siihen sitten lisätä. Kuin uhalla kerroin kuitenkin omasta ex-kampaajastani. Nainen oli työssään hyvä, hinnat kohdallaan – mutta silti kampaajakokemus oli aina jotenkin epämukava. Puhuimme toistemme ohi, ymmärsimme kepeän jutustelun aina hieman väärin, joten suurin osa ajasta oltiinkin sitten hiljaa, kun ei jaksettu oikoa väärinkäsityksiä. Meidän kemiamme eivät kohdanneet.

Mitä se ihmisten välinen kemia sitten on? Uskon vahvasti, että kyse on siitä, millaisia sanallisia ja sanattomia viestejä lähetämme toisillemme. Millaisella äänensävyllä puhun ja millaisista asioista puhun? Mitkä jutut minua naurattavat, mitkä taas suututtavat? Entä maltanko odottaa toisen vastausta vai puhunko päälle? Viestinkö kehollani ja sanoillani, että haluan olla juuri tässä puhetilanteessa?

Ystäväni tapaama fyssari saattoi hyvinkin olla tupelo työssään – varmaa on ainakin se, etteivät nämä kaksi kommunikoineet molempia tyydyttävällä tavalla.

RIITTA HYVÄRINEN

Kirjoittaja on Kielitoimiston kouluttaja.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

19.8.2015 21.51
Vauhkomieli
Kemiat?
Mitkä ihmeen kemiat? Tässä puhutaan vähintään kolmesta asiasta: ammattipätevyydestä, asenteista (tai niitä koskevista spekuloinneista) ja viestinnästä, sanallisesta ja sanattomasta, joista etenkin jälkimmäinen on suuressa määrin otaksumaa, kuvitelmaa tai mielipidettä. Pitääkö asiaan vielä kemiakin sotkea?

Miehenä en ymmärrä ”kampaajakokemusta”. Käyn joskus leikkauttamassa tukkani. Joskus on kiva jutella, jos sekä asiakas että työntekijä ovat sillä tuulella. Mutta kyllä kokemus on tasan sitä, että tukka leikataan asiallisesti. Jos kaipaa jotain muuta, kannattaa ehkä mennä muualle kuin parturiin tai kampaajalle.

Jos puhuttaisiin viestinnän asioista terveydenhuollon alalla, niin nostaisin kyllä päällimmäiseksi sen, että sen alkeitakaan ei hallita. Luulisi, että ymmärrettäisiin edes se perusasia, että kaikki tärkeä asia on esitettävä sekä suullisesti että kirjallisesti ja yksikäsitteisesti. Tästä ollaan hyvin kaukana. Kun lääkärit, sairaanhoitajat ja apteekin henkilökunta esittävät noin viisi eri näkemystä siitä, miten potilaan pitäisi ottaa lääkettä, kyse on vähän vakavammasta asiasta kuin että kaikki eivät kommunikoi ihan kaikkia tyydyttävällä tavalla. Äänensävyistä en viitsi sanoa mitään, kun ihan viestin perussisältö on epäselvä tai jotain muuta kuin mitä toinen auktoriteetti esittää.
27.10.2015 15.03
Valtsu
Kemiat
Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Esimerkiksi hierojan ammattitutkintoon johtavassa koultuksessa käydään läpi asiakkaan kohtaamista. Koulutuksessa käydään läpi myös asiakaspalvelua jne. Kyllähän kemiat vaikuttaa, miten asiakas kokee palvelun? Jos kemiat kohtaa ja ammattitaito hyvä,asiakas tulee kyllä uudelleen.
Hierojat,fysioterapeutit ja kampaajat ovat palveluammateissa. Pitää palvella asiakasta. Kemiat eivät silti aina kohtaa,ei voi mitään. Kyllähän toiset ihmiset ovat parempia palvelemaan,asiakkaitakin voi olla haastavia.
Kemiaa ovat ilmeet,eleet,puhetyyli jne.