Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen on blogitoimituksen ylläpitämä blogi. Tässä kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.

rss Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen

28.5.2014 10.43
Elli-Noora Virkkunen

Voihan Venäjä!

Voihan-interjektiota on alettu käyttää uudella tavalla.

Voi on interjektio eli huudahduspartikkeli, jonka avulla ilmaistaan reaktiota. Voi-interjektio voi esiintyä erilaisissa rakenteissa ja monenlaisten sanojen yhteydessä, esimerkiksi voi perhana kun ei oo rahaa, voi miten ikävää, voi hitto! Sanaan voi liittyä myös liitepartikkeli -han. Voihan esiintyy esimerkiksi sellaisissa kiteytyneissä huudahduksissa kuin voihan nenä tai voihan Venäjä.

Olen pistänyt merkille, että -han-päätteistä voihan-interjektiota on esimerkiksi sosiaalisessa mediassa alettu käyttää uudella tavalla. Voimasanan tai muun affektiivisen ilmauksen sijasta se liitetäänkin substantiiviin, joka kertoo suoraan siitä asiasta, joka kirjoittajaa harmittaa tai ärsyttää:

Voihan suvivirsikohu!
Voihan kevätväsymys.
Voihan VR!
Voihan potutus sentään.
Voihan allergia…


Aiemmin olisi kenties kirjoitettu (Voi) hitto mikä allergia tai (Voi) saamari että ärsyttää toi suvivirsikohu. Liittämällä puheena oleva asia suoraan voihan-interjektioon ilmausta tiivistetään ja nasevoitetaan. On kiinnostavaa, että voihan allergia -tyyppisissä ilmauksissa interjektio esiintyy aina nimenomaan -han-päätteisenä.

Aloin miettiä voihan-sanan uuden käyttötavan taustaa. Voisiko olla, että ilmauksessa ovat ikään kuin yhdistyneet voi-interjektion sisältävä lause (voi(han) hemmetti että risoo tää kevätväsymys) ja lauseke, jossa voimasanaa käytetään substantiivin genetiivimääritteenä (hemmetin kevätväsymys)? Tuloksena olisi voihan kevätväsymys, jossa voihan toimii ikään kuin lievänä voimasanana.

Toinen tulkintavaihtoehto on, että voimasanana toimii kevätväsymys, joka on ottanut rakenteessa voimasanan paikan. On mahdollista, että jokin uusista voihan + substantiivi -pareista kiteytyy ajan myötä yleiseksi huudahdukseksi irralleen alkuperäisestä merkityksestään. Voihan VR kun unohdin ostaa jauhoja!

Olen tavannut voihan-alkuisia ilmauksia lähinnä negatiivisissa yhteyksissä, tapauksissa, joissa kirjoittaja on halunnut ilmaista ärtymystä, kritiikkiä tai jotakin muuta kielteistä. Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, että voihan on alkanut liittyä myös positiivisiksi koettuihin asioihin ja substantiiveihin. Törmäsin esimerkiksi kuvakommenttiin Voihan kisuli <3, jossa ilmauksen merkitys oli 'voi mikä ihana kissanpentu'. Samoin lause Voihan vappu! oli oletettavasti tarkoitettu positiiviseksi huudahdukseksi. Näilläkin ilmauksilla ilmaistaan oma suhtautuminen suoraan, ilman yhtään ylimääräistä sanaa.

Nyt kun Venäjän poliittinen toiminta on paljon uutisissa ja puheenaiheina, sopii vanha kunnon voihan Venäjä hyvin käyttöön. Se toimii sekä vanhassa käyttötavassaan kiteytyneenä huudahduksena että uudella tavalla käytettynä – kertomassa suoraan sen, mitä voivotellaan.

ELLI-NOORA VIRKKUNEN


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

28.5.2014 20.37
Selkomieli
Ydin kierretään
Jutussa kierretään asian ydin: useimmat siinä kuvatut "huudahdukset" ovat manauksen "voi vittu!" näennäisen siistittyjä muotoja. Tästä johtuu v-alkuisten sanojen runsaus. "Voi Venäjä" ei oikeasti viittaa Venäjään, vaan v:hen.
30.5.2014 16.27
Timo
Allitteraatio
Ei "Voi Venäjä" ilmaisun taustalle tarvitse välttämättä "Voi vittu" huudahdusta olettaa. Jälkimmäinen viittaa enemmän harmistukseen tai mielipahaan, ei niinkään hämmästykseen. "Venäjä" johtuu ennemmin voi-sanan v-allitteraatiosta, tai se on ehkä ennemminkin muunnelma samanmerkityksisestä "Voi veljet" huudahduksesta.

Muuten on mielenkiintoista, että Kotuksen kirjoittaja sanoo, että "olen pistänyt merkille". Onko panna-verbin pelko levinnyt jo näin laajanne? Milloin perustetaan ensimmäiset olutpistämöt?
10.6.2014 13.09
Tikli
Vanha mainos
Kiva kirjoitus :)!

Mieleeni tuli mainos jo vuosien takaa. Tuote oli huulirasvaa, josta sanottiin: "Voihan Vitalis!".