Siirry sisältöön
Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen on blogitoimituksen ylläpitämä blogi. Tässä kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.

rss Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen

16.2.2015 11.08
Marianne Laaksonen

Seminaarikuulumisia viittomakielistä

Viittomakielten verkosto ja Kuurojen Liitto järjestivät seminaarin viittomakielen päivänä 12. helmikuuta.

Osallistuin 12. helmikuuta eduskunnan viittomakielten verkoston ja Kuurojen Liiton järjestämään viittomakielten seminaariin eduskunnan Pikkuparlamentissa. Erityisesti mieleeni jäivät puheenvuorot ja esitykset, joissa puhuttiin uhanalaisesta suomenruotsalaisesta viittomakielestä.

Maria Andersson (Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.) esitteli selvitystä, jonka mukaan kuuroja suomenruotsalaisen viittomakielen käyttäjiä on enää vain noin 90. Tähän asti heitä on arvioitu olevan noin 150. Selvitys julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin keväällä.

Kielen ahdinko ei ole jäänyt huomiotta: Seminaarissa tuotiin esiin, että suomenruotsalainen viittomakieli mainitaan yhdenvertaisena suomalaisen viittomakielen rinnalla uudessa viittomakielilaissa, joka on parhaillaan valiokuntakierroksella. Lisäksi hallitus on myöntänyt 250 000 euroa suomenruotsalaisen viittomakielen asiantuntijakoulutuksen valmisteluun. Suomenruotsalainen viittomakieli on nyt myös kansallisten viittomakielten verkkosanakirjassa Suvissa.

Paljon muustakin kiinnostavasta seminaarissa toki puhuttiin: tulevan viittomakielilain vaikutuksista, tulkkauspalveluista, viittomakielisten omakielisistä palveluista jne. Viittomakieliset kertoivat myös omakohtaisista kokemuksistaan. Vuoden viittomakieliteko 2014 -tunnustuspalkinnon sai kansanedustaja Mikaela Nylander.

MARIANNE LAAKSONEN

Kirjoittaja on Kotuksen erityisasiantuntija ja kielipolitiikan koordinaattori.  

Verkkosanakirja Suvi

Kuurojen Liiton verkkosivutPalaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele


Nimi(merkki)
Otsikko
puheenvuoro *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei puheenvuoroja