Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen on blogitoimituksen ylläpitämä blogi. Tässä kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.

rss Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen

23.8.2010 15.07
Lotta Korpimäki

Koirien nimipäiväkalenteri

Koirien nimet ovat mitä moninaisimpia.

Napoleon, istu! Tänne Bronx! Mona-Lisa, irti! Maahan Capri! Koirien nimipäiväkalenterista voi lukea mitä kummallisimpia nimiehdotelmia karvakuonoille. Tunnettujen henkilöiden tai paikkojen lisäksi nimet saattavat viitata esimerkiksi musiikkityyleihin (Blues, Jazz), ruokiin (Pizza, Pihvi), fiktiivisiin hahmoihin (Asterix, Smurffi), makeisiin (Dacapo, Laku), autoihin (Ferrari, Honda), alkoholijuomiin (Whisky) tai vaikkapa mausteisiin (Muskotti, Pippuri). Nimi voi kuvata myös koiran luonnetta tai ulkonäköä (Jalo, Söpö). Toisinaan nimet ovat täysin sepitettyjä eivätkä nähdäkseni tarkoita mitään (Hurakas, Kosu, Noppe, Papi).

Olen kiinnittänyt koirien nimiin erityistä huomiota viime aikoina, sillä olen jonkin aikaa haaveillut lempeäsilmäisestä ja kiharakarvaisesta cockerspanielista. Otukselle on nimikin valmiina: koiran nimeksi tulee Luppa.

Nimistä innostuneelle koirankaan nimi ei ole yhdentekevä, vaan pitkän pohdinnan ja pähkäilyn tulos.

Nimeämisperusteiden täytyy olla selitettävissä. Perusteiksi eivät kelpaa sellaiset epämääräiset tuumailut, että nimi kuulostaa hienolta tai sopivalta. Nimen pitäisi olla enemmän kuin pelkkä nimi, kuvata koiraa ja olla mukava käyttää. Liian tavanomaiset nimet, kuten Rekku ja Musti, ovat poissuljettuja vaihtoehtoja.

Mielestäni Luppa luontuisi mainiosti cockerspanielin nimeksi, sillä rotu on tunnettu pitkistä luppakorvistaan. Nimeen liittyy myös intertekstuaalinen viittaus lapsuudesta tuttuun Nalle Luppakorva -nimiseen hahmoon, joka seikkaili aikoinaan Pikku Kakkosessa.

Koirien nimipäiväkalenterissa on nimiä, joiden valintaan en käytännöllisistä syistä koskaan päätyisi. Joukossa on esimerkiksi jonkin verran kolmitavuisia nimiä, jotka saattavat olla liian pitkiä hauvan kutsumisessa (Amortico, Casanova, Shamaani). Jotkut nimet taas ovat turhan vierasperäisiä tai hankalasti lausuttavia (Giovanni, Grizabella, Phyllis). En myöskään valitsisi koiralleni nimeä, joka voi hyvin viitata myös ihmiseen (Leena, Harri, Katja, Joonas).

Nimi viestii yleensä jotakin myös nimenantajasta. Joku nimeää koiransa hienostuneesti Picassoksi, toinen rahvaanomaisesti Kossuksi. Ehkäpä aikamme individualistisuudesta, yksilökeskeisyydestä ja erikoisuudentavoittelusta kertoo jotain jo sekin, että koirille on ylipäätään luotu oma nimipäiväkalenterinsa.


Lotta Korpimäki

Nimiarkiston korkeakouluharjoittelija


Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa | Keskustele

25.8.2010 21.53
Husse
Hau hau
Hienoa!

Luppa on hyvä ja juttu on hauska! Minä haaveilin joskus nuorempana irlanninsetteristä, joka olisi saanut nimekseen Guinness. Haave jäi toteuttamatta, kun allergia iski.
26.8.2010 10.52
Saara
Olipas hauska kirjoitus. :) Itselläni on vinttikoiria ja toisinaan olen leikitellyt ajatuksella antaa mahdollisen tulevan koirani nimeksi nimenomaan jokin tavanomainen Rekku, Turre tai Musti. Vinttikoirat kun poikkeavat ulkonäöltään huomattavasti keskivertokoirasta, ja olen huomannut niille annettavan nimiä usein esimerkiksi niiden gasellimaisen ulkonäön tai olemuksen (esim. Bambi, Tiuku) tai hurjan vauhdin mukaan (Viima, Kiri, Ruuti).

Vinttikoirapiireissä Rekku saattaisi siis olla nimenä jopa harvinainen ja sitä pidettäisiin ehkä humoristisenakin nimivalintana - luohan se varmaan monelle mielikuvan hieman perinteisemmän näköisestä pihavahdista. Tähän mennessä olen kuitenkin tyytynyt antamaan koirilleni lyhyitä ja helposti lausuttavia, ihmisillä käytössä olevia mutta statukseltaan lempinimimäisiä nimiä.
19.11.2010 10.16
Hemmo
Suloista?
Kaikkein hauskimpiin (tai kauheimpiin) nimiin törmäsin - lähes kirjaimellisesti - vähän aikaa sitten, kun pyöräilin töistä kotiin. Edelläni kulki nuori nainen kahden pikkuruisen chihuahuan kanssa. Kumpikin koira sinkoili hihnoissaan pitkin poikin pyörätietä ja kun rimpautin kelloa ohittamisen merkiksi, nainen kutsui koiriaan vierelleen Amadeus- ja Mozart-nimillä. Pienillä koirilla olikin yllättävän suuret nimet.
29.12.2011 12.03
Koiran ostaja
Nimi koiralle
Miten olisi koira nimeltään kissa?

Kun kadulla huutaisi, että "kissa, kissa", ja luokse tulisi koira, niin kyllä väki katsoisi raitiovaunupysäkillä, että mitä kummaa??
29.12.2011 15.34
Erkki (eka)
Musti
Tunnen läheisesti kissan, jonka nimi on Musti (Karjalan karhukissa).
29.12.2011 17.40
Koskela
Koira ja sen nimi
Koiran nimen valinnassa on syytä ottaa huomioon monta asiaa.

Nimen tulee olla puheen virrasta erottuva. Koira tuskin erottaa puheesta sananrajoja, emmehän mekään helposti erota, missä vaikkapa ranskankielisen puheen sanat alkavat ja loppuvat (varsinkin kun niillä on se liaisoon).

Parhaita ovat konsonantilla alkavat nimet, jotka eivät muutu astevaihtelussa. Huonoimpia siis ne, jotka genetiivissä muuttuvat paljon äänneasultaan.

Mutta myös vokaalialkuiset käyvät, onhan niissä monissa aika ns. luja aluke.

Ja sitten täytyy katsoa, että koiran nimeksi valittu äännejono ei esiinny osana muita äännejonoja, varsinkaan sellaisia joita kuulee puheessa paljon.

Tärkeintä tässä koiran sekä emännän ja isännän kannalta on siis se, että koiran nimi erottuu puheen virrasta hyvin mutta ei sekoitu samanlaisiin puheen äännejonoihin.

Suomessa asuvalle koiralle parhaita nimiä olisivat siis sellaiset nimet, joissa esiintyy äänteitä joita suomen kielessä ei ole.

Tässä esimerkkejä: Llewellyn, Lloyd (frikolateraaleja), Gogh (on vissiin jokin takainen palataaliklusiili - kun en nyt muista), soinnillisella ässällä alkavat nimet, uvulaarisella ärrällä alkavat nimet sekä tietenkin kaikki naksautus- yms. äänteillä alkavat nimet.

No, riippuu vähän koiran asuinpaikan murrealueesta.

Ja sitten tietysti edellytyksenä on se, että emäntä tai isäntä osaa ääntää noi frikolateraalit jne. - vielä myöhemminkin illalla.

2.1.2012 9.15
Laura Kataja
Nimimerkille "Koiran ostaja"
Naapurustossamme vaikutti aikoinaan kissa nimeltä Mopsi. Nimi tuli kuulemma siitä että se näytti siivousmopilta (oli muuten puoliksi persialainen, puoliksi suomalainen maatiainen, mustavalkolaikukas ja pitkäkarvainen - hupaisa otus).
29.1.2012 13.36
Tuppu
Minulla on oma kääpiösnautseri nimeltä Nalli. Keksin sen nimen vain yhdistelemällä tavuja ja kirjaimia. Mielestäni tämä nimi sopi koiralleni joka on todella lempeä mutta itsepäinen.

Meille on ehkä tulossa shetlanninlammaskoira jolle ajattelin nimeä Gongo, Mango tai Jambo. :)
30.1.2012 14.17
Urpu
Minusta Jean-Baptiste, Xavier, Maximillian ja Kanis olisivat kivat.

Gogh ei sopisi minun koirani nimeksi, koska hoen niin usein ilmausta "hoh-hoh".