Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Risto Uusikoski. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Risto Uusikoski työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa verkkotoimittajana ja verkkopalveluiden kehittämisen parissa. Hän on tutkinut tempuksen käsitettä ja murehtii aikaan liittyviä kysymyksiä myös vapaa-ajallaan.

18.5.2017 13.49
Risto Uusikoski

Toivota henkilölle X hyvää syntymäpäivää!

Entä jos en toivota?

Facebook ei tyydy vain ilmoittamaan, että Tänään on henkilön X syntymäpäivä. Siihen asti sen nimittäin ymmärtäisin. Palvelu toimisi kuin kalenteri, ja käyttäjä voisi itse tehdä tällä tiedolla mitä haluaa. Sen sijaan Facebook on kuin vanhempi, joka ei luota lastensa kykyyn toimia sosiaalisten normien mukaisesti.

Palvelu vihjailee. Ajattelimme, ettet halua jättää väliin tilaisuutta toivottaa hänelle hyvää syntymäpäivää. Minäkö en halua vai teitäkö siellä hävettää, jos en näin satu tekemään? Vai haluatteko vain lisää dataliikennettä, lisää klikkauksia, tykkäyksiä ja niitä koukuttavia numeroita synttärisankareiden Ilmoitukset-kohtaan? Ette te mitään ajatelleet, te odotatte sitä.

Facebook elää käyttäjistä ja datasta. Siksi se ei aina tyydy vihjailemaan, vaan suorastaan käskee. Toivota henkilölle X hyvää syntymäpäivää! Ehkä en toivota, koska en pidä tuosta äänensävystä. Lähetä onnentoivotukset! En!

Vihjailut ja käskyt tekevät koko toivottamisen jotenkin tyhjäksi. Toivotin, koska kone käski. Muuten en olisi varmasti muistanut, sillä tapasimme tasan kerran Tampereella viisi vuotta sitten. En olisi muistanut, sillä en olisi edes tiennyt.

Jos joku toivotti kalenterien ja kynien aikaan hyvää syntymäpäivää, sydän sykähti: joku oli varta vasten merkinnyt päivän ylös tai muisti sen jostakin käydystä keskustelusta. Onnittelu vaati joka tapauksessa jonkinlaista ennakkosuunnittelua.

Onnittelukortteja. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Jos näistä haluaa tykätä, pitää ottaa puhelin käteen.

Facebook on vähän olevinaan, että toive datasta ei olisikaan kaiken taustalla. Auta häntä juhlimaan! Rinnastaako Facebook persoonattoman hyvää syntymäpäivää -toivotuksen juhlimiseen (ehkä jopa sarkastisesti, sillä ethän sinä käyttäjänmokoma tätä enempää kuitenkaan tekisi), vai haluaako se vilpittömästi, että soittaisin ystävälleni ja kysyisin illan suunnitelmista?

Tee hänen päivästään tavallistakin parempi! Epäilen että Facebook yrittää tehdä itsestään äidinkorvikkeen. Sen verran kuumottavaa syyllisyydentunnetta tässä kasataan harteille.

Jos syntymäpäivä lipsahtaa ohi, muistuttaa Facebook mukamas ystävällisesti, lainkaan elämänvalintojani kyseenalaistamatta, että henkilön X syntymäpäivä oli niin ja niin mones sitä ja sitä kuuta. Ensi kerralla olisi kiva jos edes jotenkin muistaisit, vai mitä?

Entä jos nämäkään keinot eivät riitä? Jos et kirjoita onnittelua, lähetämme käyttäjälle viestin siitä, että et välitä?

Eikö koko prosessi voisi olla saman tien automatisoitu? Jos tätä meiltä odotetaan, ja tähän meitä helläkätisesti ja vähän jämäkämmin ajetaan, niin eikö säästyisi paljon vaivaa ja mielipahaa, jos Facebook lähettäisi nämä toivotukset ihan keskenänsä?

Säästyisipä sekin tuska, kun pitää päättää minkä variaation fraasista hyvää syntymäpäivää milloinkin kirjoittaisi. Kaikki hyvät ja nokkelat versiot on kuitenkin jo joku muu ehtinyt laittaa (niitä ei oikeasti ole hirveän montaa). Facebook voisi itse arpoa jonkun suhteellisen harvaan heitetyn sanaparin (Riemullista syndeä!) tai varioida hymiöiden ja huutomerkkien määrää.

Samalla tavalla synttärisankari voisi automaattisesti tykätä näistä onnitteluista. Kuka muka haluaa viettää puoli tuntia juhlapäivästään klikaten peukaloita? Ja voi sitä raukkaa, joka erehtyy vastaamaan yksilöllisesti ensimmäisille onnittelijoille: hän joutuu tekemään sitä iltaan asti varioiden fraasia kiitos.

Minun ei tarvitsisi hermostua Facebookin kielenkäyttöön, eikä nähdä sitä omituisena someäitinä. Muista sitten ovella sanoa hyvää syntymäpäivää ja kiitä kakusta kun nouset pöydästä.

Varmista, että X tietää sinun osallistuvan tapahtumaan Y ilmoittamalla hänelle. Entä jos on olemassa sellainen häviävän pieni mahdollisuus, että minua ei voisi vähempää kiinnostaa? Sitä varten on ehkä-painike, Risto.

Se on selkäni takana, vai mitä?

Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

22.5.2017 23.26
Herra X
”Henkilölle X”
En ole kovin järkyttynyt Facebookin ”käskevästä” tyylistä. Sen sijaan aloin miettiä rakennetta ”Toivota henkilölle X hyvää syntymäpäivää!” Onko se oikeaa suomea? Ei tietenkään, se on modernia tekniikkasuomea.

Suomeksi emme sanoisi ”Toivota henkilölle Pekka hyvää syntymäpäivää” vaan ”Toivota Pekalle hyvää syntymäpäivää”.

Onkohan mitään toivoa saada esimerkiksi Facebook taivuttamaan suomalaisia nimiä oikein? Edes yrittämään sellaista?