Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Risto Uusikoski. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Risto Uusikoski työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa verkkotoimittajana ja verkkopalveluiden kehittämisen parissa. Hän on tutkinut tempuksen käsitettä ja murehtii aikaan liittyviä kysymyksiä myös vapaa-ajallaan.

7.9.2017 11.28
Risto Uusikoski

Nakkisuklaa yhdistää makean ja suolaisen jännittävällä tavalla

Makunautinto kohtaa epäuskon.

Olen keksinyt nakkisuklaan! Se syntyy siten, että yhdistetään nakki ja suklaa. Nakkisuklaa on täydellinen välipala ja jälkiruoka. Mutta millä sloganilla kauppojen hyllyille? Sen maussa yhdistyy makea ja suolainen... jännittävällä tavalla!

Miten muutenkaan? Voisiko nakkia ja suklaata yhdistää muuten kuin jännittävällä tavalla? Haastan jonkun yhdistämään ne tavalla, joka ei ole jännittävä sanan jossakin merkityksessä. Enhän minä niitä sanoja turhaan käyttäisi.

Eniten jännittää kaikki

Voisivatko esimerkiksi uusi ja vanha kohdata muuten kuin jännittävällä tavalla? Ei ainakaan minkään alueen talokannassa, arkkitehtuurissa tai kaupunkisuunnittelun visioissa. Uudessa kauppakeskuksessa yhdistyy jännittävällä tavalla paikallisuus ja kansainvälisesti sykkivä monimuotoisuus. Rohkeat kaaret täydentävät jännittävällä tavalla kompleksin kulmikasta ilmettä. Sisääntulo eräälle asuinalueelle tapahtuu jännittävällä tavalla sen ja sen tien kautta (jännitystä tuo epävirallinen tietullinkerääjä?).

Muotoilu vasta jännää touhua onkin. Mallisto voi yhdistellä jännittävällä tavalla nostalgiaa moderniin muotoiluun. Värit kietoutuvat toisiinsa jännittävällä tavalla. Naulakko pelaa jännittävällä tavalla hiotun ja raa'an välisellä kontrastilla. Kannu on kekseliäästi ja jännittävällä tavalla muotoiltu.

Vatsan täyttäminenkin kohottaa sykettä. Paprika ja vaalea kala! Suklainen kuori ja hedelmäinen sisältö! Suomalaisen ja italialaisen keittiön aarteet! Makumaailma ja järvimaisema! Yhdistyvät tai kohtaavat jännittävällä tavalla, tietenkin. Samalla tavalla kuin mausta voi erottaa kukkaisuutta.

Nakkisuklaa. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Tarjoiluehdotus.

Jännittäviä synergiaetuja

Monesti jännittävällä tavalla yhdistyvät sellaiset asiat, jotka voisivat periaatteessa yhdistyä tai kohdata myös ilman suurta haloota. Modernit ja kulahtaneet vaatteet kohtaavat kaapissani silkkaa satunnaisuuttaan. Uudet ja vanhat osat yhdistyvät autossani hyvin käytännönläheisesti. Minulle tuputettavissa tuotteissa tai kokemuksissa asiat voivat yhdistyä yksinkertaisesti erottumisen vuoksi.

Ja yhdistyväthän asiat jo luonnostaan. Hankalaa olisi tehdä tai tuottaa mitään ilman, että se olisi eroteltavissa osasikseen. Eihän yhdistely itsessään ole meriitti tai automaattinen arvo, muutenhan joku ostaisi nakkisuklaatakin. Jos yhdistelmällä on oikeaa arvoa, sitä sietäisi avata vähän paremmin. Joskus avataankin, kunhan ensin on jännitelty.

Monet asiat – kuten teräslasihökötykset ja vanhatkaupungit – voivat yhdistyä myös kiusallisesti, kompelösti tai suorastaan rumasti. Mutta jännittäviä tapoja toki nekin! Mitäänsanomattomuus olisi kauhistus. Maitosuklaan ja tumman suklaan kohtaaminen ei säväytä ketään. Aivan kuin moni tietäisi tämän ja muistaisi sitten tutun fraasin, jolla saada arvoa nyhjäistyä tyhjästä.

Jos kirjoittaa arvion jostakin, kokemaansa voi jäsentää jännittävällä tavalla. Konsertossa yhdistyy jännittävällä tavalla kaihomielisyys ja teknisyys. Joku yhdistelee jännittävällä tavalla konemusiikkia ja klassista. Nykytanssi ja musiikki kohtaavat jännittävällä tavalla.

Jännän äärellä

Aivan kuin jännittävällä tavalla ei tarkoittaisi yhtään mitään. Eihän sen ainakaan pitäisi tarkoittaa ’jotenkin, en jaksa tarkemmin sanoa miten’.

Tai sitten se tarkoittaa juuri sitä. Korvataan jännittävällä tavalla sanoilla silleen jännästi.

Nykytanssi ja musiikki kohtaavat silleen jännästi.

Värit kietoutuvat toisiinsa silleen jännästi.

Rohkeat kaaret täydentävät silleen jännästi kompleksin kulmikasta ilmettä.

Vain se on selvää, että yleensä ketään ei oikeasti jännitä. Tosin eräs konsertti kuulemma yhdistää viskintislausta, shakespearelaista näyttämötaidetta ja koskettavaa barokkimusiikkia uudella ja jännittävällä tavalla. Mitä tahansa ne vanhat ja tylsäksi käyneet tavat ovatkaan, olen aidosti jännittynyt!

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja