Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Risto Uusikoski. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Risto Uusikoski työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa verkkotoimittajana ja verkkopalveluiden kehittämisen parissa. Hän on tutkinut tempuksen käsitettä ja murehtii aikaan liittyviä kysymyksiä myös vapaa-ajallaan.

7.2.2018 10.04
Risto Uusikoski

Lomakkeellisin terveisin

Erään viestin anatomia.

Illanistujaisista kuuluu laittaa kiitokset perään. Muotoilen nokkelan viestin.

Kiitos illasta! Oli mielenkiintoista alusta loppuun, toivottavasti teilläkin oli minusta huolimatta! Maha tuli ainakin täyteen (ja grillillä vähän ylikin). Sori vielä siitä viinijutusta, älkääkä kurkatko teidän vierashuoneen kaappiin :)

Isäntä ja emäntä ovat vain verkossa, suoraa numeroakaan ei löydy. Yhteydenotot lomakkeen avulla. Valitsen lomakkeen Palaute illanistujaisista.

Rekisteröidyn palveluun. Seuraavien juhlien jälkeen ei sitten tarvitse kirjoittaa omia perustietoja uudestaan. Mitä illanistujaisia palaute koskee. Päivämäärä, kellonajat, osoite ja niin edelleen. Mietin, lasketaanko etkot ja jatkot mukaan. Ehkä ne on parempi pistää. Teen varmuuden vuoksi kolme eri kohtaa; etkoille, juhlille ja jatkoille.

Yksi risti kaksi

Muita kohtia on paljon. Täytyy siis hajottaa viesti atomeiksi.

Oliko paikalle helppo saapua. Tässä on iso avokenttä, mutta en ollut kirjoittamassa mitään liikennesuunnittelusta. Isäntäpari on tyytyväinen pussinperässään, joten tämän on oltava lomakkeellista smalltalkia. Vastaan Tarpeeksi helppo.

Ruoka. Hyvä, tyydyttävä vai huono. Onkohan tämä määrästä vai laadusta? Määrästä voisin valita lattean mutta painokkaan hyvän, mutta sitä ei saisi millään tulkita laatua kuvaavaksi. Lattea sopisi siihen paremmin. Mutta kritiikki pitää tarjoilla piikin kautta, ei valitsemalla tyydyttävä päin naamaa. Lattea hyvä se siis on, vaikkakin pitkin hampain.

Mitä pidit viinistä. Tässä on avoin kenttä. Se on oikeastaan hyvä, minun olisi kuitenkin paras pahoitella ihan kunnolla. Ei todellakaan ollut tark Paitsi että merkkiraja on näköjään 25. En saa millään siinä tilassa selitettyä kunnolla ja pyydettyä anteeksi. Laitan Siihen juttuun asti ok.

Seura. Hyvä, tyydyttävä vai huono. Voikohan tässä puhua itsestään, jos haluan väittää laskeneeni seuran keskiarvosanaa? Tosin sarkasmi ei silloinkaan mitenkään välittyisi. Ei ole muita vaihtoehtoja kuin lattea hyvä.

Talon sisustus. Sisustus on onnistunut kokonaisuus vai Sisustus kaipaa vielä paria täsmähankintaa. Tämä on selkeä ansa. Oikea mielipiteeni on luettavissa vierashuoneen kaapin lattialta. Kokeilen jättää tämän tyhjäksi.

Vakioveikkauskuponki. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Täytän samalla valmiiksi seuraavien illanistujaisten rivin.

Kenttä miljoonaksi

Miten ilta mielestäsi sujui. Nyt päästiin asiaan. Kiitos illasta! Oli... Herjaa jotain punaista. Syötä kokonaisluku väliltä 4–10. No vaikka yhdeksän.

Ethän ole robotti? Klikkaa kuvia, jossa tyttäremme näyttää muka ihan isältään. Ulkopuolisena tämä on kinkkistä, yhdessäkin kuvassa on oksa vähän kasvojen edessä.

Lopuksi kohta Lisätietoja. Tosin Kentän täyttäminen viivästyttää palautteen käsittelyä. Se olisi itse asiassa vain hyvä juttu. Tähän voin laittaa kaiken sen, mikä ei muualle oikein sopinut:

Kiitos illasta! Oli mielenkiintoista alusta loppuun, toivottavasti teilläkin oli minusta huolimatta! Maha tuli ainakin täyteen (ja grillillä vähän ylikin). Sori vielä siitä viinijutusta, älkääkä kurkatko teidän vierashuoneen kaappiin :)


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

8.2.2018 1.01
Lomakefani
Kiva juttu, tervettä järkeä kaivataan
Juttu on kiva, vaikka ehkä vähän vaikea seurata, kun ei näe konkreettisesti, millaisella lomakkeella ihmisiä oli kiusattu.

Teki tietysti mieli katsoa, millaisia palautelomakkeita Kotuksen sivuilla on. Annan ison plussan siitä, että palautteen tekstille on varattu kunnolla tilaa. Mutta suunnittelu on ehkä ollut liiankin minimalistista. On vain tekstialue ja lähetä-painike. Ei mitään tapaa kertoa, mitä aihetta palaute koskee (mutta ehkä siellä on joutilaita ihmisiä lukemaan koko sisältö ennen viestin ohjaamista tietylle henkilölle), eikä siellä mitenkään innosteta palautteen antajaa kertomaan henkilö- tai yhteystietojaan. Tämäkin on viesti: emme aio kysyä sinulta lisätietoja tai antaa vastausta, ellet itse keksinyt kertoa, miten voisimme sen tehdä.

Yliminimalistinenkin lomake on silti parempi kuin sellainen, jota ei voi lähettää ottamatta kantaa lukemattomiin kysymyksiin, jotka eivät voisi nyt vähempää kiinnostaa!