Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Risto Uusikoski. Kuva: Aurora Mars.

Risto Uusikoski työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa verkkotoimittajana ja verkkopalveluiden kehittämisen parissa. Hän on tutkinut tempuksen käsitettä ja murehtii aikaan liittyviä kysymyksiä myös vapaa-ajallaan.

20.2.2018 15.15
Risto Uusikoski

Ensimmäinen pilkunviilaajan käsikirjani

Eli kuinka nimetä lastenkirja.

Lapsen täytyy omistaa kaikki ja olla eka kaikessa. Aikuinen yrittää viestiä, että ei täydy ja että ei täydy. Ja sitten lapselle lyödään naaman eteen kirja nimeltä Ensimmäinen kuvasanakirjani tai Ensimmäinen eläintietokirjani.

Ensimmäinen possessiivisuffiksini

Se on ensimmäinen! Ja se on sinun! , mun ja eka – keskeistä sanastoa – äkkiä haltuun, ehkä jopa ensimmäisiksi sanoiksi. Vauvat ja taaperot eivät osaa lukea, joten aikuinen voi selittää omistamisen ja ekan! konseptit millä tarkkuudella tahtoo.

Vai onko kirja isin tai äidin? Lukutaidottomalle yleisölle suunnattu kirja on päättänyt puhua ensimmäisessä persoonassa. On myös mahdollista, että kirja on kirjailijan ensimmäinen teos aiheesta. Ensimmäinen vihanneskirjani ainakin kuulostaa siltä.

Ensimmäinen pilkunviilaajan käsikirjani. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
”Aikaisemmin olen kirjoittanut yleisönosastokirjoituksia.”

Ensimmäinen myyntimenestykseni

On rohkeaa markkinoida kirjaa ensimmäisenä. Jos lapsella on jo ennestään metsäkirja, jää Ensimmäinen metsäkirjani tietenkin kauppaan. Eikä näitä kirjoja voi ostaa lahjaksi, ellei ole etukäteen päässyt kurkistamaan lapsen kirjahyllyyn.

Mitä spesifimpi aihe, sitä turvallisempaa kustantamolle. Ensimmäinen vihanneskirjani on kaikella todennäköisyydellä lapsen ensimmäinen, mutta itseään surutta jalkaan ampuvat ainakin Ensimmäinen satukirjani, Ensimmäinen eläinkirjani ja itseluottamusta puhkuva klassikko Kodin ja koulun ensimmäinen kirja. Ensimmäinen kirja kymmenen metrin säteellä, piste.

Ja kun mennään niin mennään täysillä. Jos Lapsen ensimmäinen Raamattu ei korosta kronologiaa tarpeeksi, nokitetaan ja julkaistaan Ihan ensimmäinen Raamattuni.

Aikuiset ovat paitsiossa. Missä ovat Ensimmäinen Fiat Punto -korjausoppaani ja Ensimmäinen perintöverokirjani?


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

23.2.2018 11.07
Leena
Viimeinen tietokirjani
Hauska kirjoitus, josta on helppo singahtaa aikajanan toiseen päähän, aikuisten maailmaan ja toiseen näkökulmaan: viimeiset eli nykyiset eli uusimmat kirjat. Nykysuomen sanakirja (1951–1961) merkitsee edelleen monelle tuoreinta kuvausta suomen nykykielen sanastosta.
10.3.2018 8.47
Kotimainen
Viimeisin
Ajatuksen siirtäminen ens... tiedätte jo kyllä, viimeiseen, toi mieleeni sen kartan, joka oli auringon haalistamana intialaisen puodin näyteikkunan edessä olevassa telineessä.

Karttaan oli painettu teksti "The Latest Map of India".

Ironiaa lisää, jos on nähnyt intialaisia karttoja ja tietää, ettei niistä mikään ole ajan tasalla, mitä paikkatietoihin tulee.