Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Ilona Paajanen. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Ilona Paajanen on Kielitoimiston sanakirjan toimituksen uusin tulokas, jota kiehtoo sanojen nykyisyys, menneisyys ja muutos. Hänen salaamattomia intohimojaan ovat myös suomen murteet ja viron kieli.


rss

2.8.2016 8.54
Ilona Paajanen

Somenkieliset

Esittelyssä seitsemän somessa pesivää kielenkäyttäjälajia. Tunnistatko itsesi?

Kielenkäyttäjälajien bongaaminen sosiaalisesta mediasta on hauska ja helppo harrastus. Aloitteleva bongaaja tarvitsee välineikseen vain jonkinlaisen vastaanottolaitteen, kuten tietokoneen tai puhelimen, sekä kielellisesti orientoituneen mielen. Harrastaa voi missä ja milloin vain, sillä kielenkäyttäjälajeja pääsee havainnoimaan kaikkialla Suomessa ja somessa ympäri vuoden (lukuun ottamatta mahdollisten seksihelteiden aikaista some-horrosta, joka on joillekin lajeille tyypillistä käyttäytymistä).

Jotta lajitietämys karttuisi asiantuntijatasolle, on ensin syytä opetella tunnistamaan tavallisimmat peruslajit hyvin. Niiden tunteminen luo bongausharrastukselle kivisen perustan, jota voi hiljalleen kartuttaa harvinaisemmilla lajeilla.

Bloginiekka esittelee tässä seitsemän havaitsemistaan peruslajeista, mutta listaus on kaikkea muuta kuin tyhjentävä. Kursivoidut tekstinäytteet ovat autenttisia esimerkkejä kielenkäytöstä, eivätkä siksi välttämättä noudata oikeakielisyysperiaatteita. Ja sitten bongaamaan!

Kirjasieppo

Kirjasieppo on vanhakantainen laji, jonka juuret ulottuvat kauas kirjoitetun kielen historiaan. Kirjasiepon kirjoittelu on asiallista ja ymmärrettävää. Neutraali ulosanti naamioi alleen paitsi yksilön iän myös alueellisen ja sosioekonomisen taustan; tosin tyyli tuo monesti mieleen korkean koulutuksen.

Onhan tuo vähän hurjaa että arvokkaita kirjoja menee roskiin, mutta niin siinä kai sitten voi käydä.

Puhekaani ja englantiainen

Kirjasiepon eräänlainen vastakohta on puhekaani. Puhekaani ei nimittäin hahmota puhuttua ja kirjoitettua kieltä toisistaan irrallisina aloina, vaan leikittelee somessa vapaasti niiden välimaastossa. Toisin sanoen puhekaani kirjoittaa pitkälti niin kuin ääntelee:

vaihtoehtona olis ollu myös riisipohjainen vaniljajäde mut tää soija houkutti enemmän. oon kohta kaks viikkoa eläny tällä herkulla.

Yksi puhekaanin alatyypeistä on uusi lajitulokas englantiainen. Englantiaisen puhekielisyydet ovat lähinnä angloamerikkalaista lainaa: luonteenomaisia ovat muun muassa sanoista deep, rage ja like väännetyt äännähdykset.

Aika diippii ragee niinku!

Murrekurkku-uikku ja idänpikkuliittäjä

Myös murrekurkku-uikku on sukua puhekaanille. Murrekurkku-uikulle ominaista on alalajien runsaus: lajeja ja murreasuja on yhtä monta kuin suomen aluemurteita.

Alalajeille yhteistä on kuitenkin kirjoittelun nopeus ja vaikeaselkoisuus, sillä murrekurkku-uikut karsastavat yleiskielen lause- ja muoto-oppia. Myös sanasto sisältää runsaasti erikoisuuksia:

Eikös tässois jo ihan priima poruhka jotta ote neljä aikuisiin ja yks lapsiin piletti vekasii ja juhlitaa keskenää häät sielä!

Harvinaiseksi ellei suorastaan uhanalaiseksi käynyttä murrekurkku-uikkua tavanomaisempi laji on idänpikkuliittäjä. Se on mielenkiintoinen moderni hybridi, jossa yhdistyy kirjasiepon norminmukaiset lauserakenteet ja murrekurkku-uikun alueellisesti varioivat murremuodot:

Varmaa nyt sit teen niin, et joko tuun suoraan yliopistolta [tapaamiseen] tai sit lähen [tapaamisesta] suoraan yliopistole. Nyt tuntus siltä, et aikasin mahollinen ajankohta ois miule paras.

Bloginiekan haaviin tarttui tässä tarkastelussa vain idänpikkuliittäjä, jonka kirjoituksessa hehkuvat itämurteisuudet. Länsi-somessa on kuitenkin laaja reviiri myös lännenpikkuliittäjällä, joka puolestaan liittää yleiskieleen länsimurteisuuksia.

Sotakieli

Mikä v**** meitä Suomalaisia oikein vaivaa? Miten h******ssä tämä juroksi haukuttu kansa pystyy saamaan sen s******n turpansa auki jossakin niinkin ihmeellisessä paikassa kuin ruokakauppa? Siis v****.

Näin äänekkäänä ja huomiota vaativana kajahtaa sotakielen huutelu. Sotakieli tunnetaan äkkipikaisena ja vihaisena kirjoittajalajina. Se ei välitä oikeinkirjoitussäännöistä tai yleisestä korrektiudesta, vaan viljelee aggressiivirakenteita ja kirosanoja välimerkkien ja harkittujen argumenttien sijaan.

Emojintu

Jottei lukijoiden mieleen jäisi vain viimeisenä esitelty provosoimaan pyrkivä sotakieli, luokaamme vielä pikainen silmäys kenties somen iloluontoisimpaan lajiin.

Lopputulos kuitenki roskaruokahimoItkunauruPakastepitsat uunissa Peukku

Emojinnut itkunauravat ja peukuttavat elämän pieniä iloja. Heille eivät riitä verbaaliset ilmaukset, vaan he tarvitsevat kuvaavamman ulosannin herkästi herääville tunteilleen.

Emojintu polveutuu aiemmin hyvin yleisestä naurulolkki-lajista, jonka hersyvää naureskelua ilmensi emojien sijaan lol-lyhenne. Sittemmin lol-viserrykset ovat leimautuneet ironisiksi ja naurulolkit käyneet harvinaisiksi.

***

Vaikka tämän jälkeen saattaisi olla houkuttelevaa jakaa lähimmäisensä polarisoidusti kirjasieppoihin ja sotakieliin, on syytä muistaa, että lajien väliset rajat voivat tosiasiassa olla hyvinkin liukuvia. Suurin osa some-väestä lienee kaikkia näitä sopivassa suhteessa ja tilanteisesti vaihdellen: pahasti ärsytettynä kirjasiepostakin voi kuoriutua sotakieli.


Palaa otsikoihin | 11 puheenvuoroa | Keskustele


Nimi(merkki)
Otsikko
puheenvuoro *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
2.8.2016 15.07
PaulaL
Lisää lajeja
Omassa some-uutisvirrassani esiintyy liian usein laji nimeltä Käki. Sen ärsyttävyys ei perustu niinkään tekstiin kuin kuviin, joista 90% ei ole somettajan omaa aikaansaannosta. Käki käyttää hyväkseen muita - tosin tämä käki ei muni toisten pesiin vaan ottaa vieraista pesistä munat, joita levittää somessa omina aikaansaannoksinaan.
2.8.2016 15.27
matti
yhdys sana kieli ..
.. unohtui - lajile omi naista on yhdys sanojen ja kaksois konsonantien harvi naisuus
2.8.2016 18.28
tarjamarjut
Virhepeipposet
Myös tämä toisten kirjoitusvihreisiin puuttujat unohtuivat lajistosta. Varsinkin kännykkää käyttäessä nakkisormilla vihreitä sattuu.
3.8.2016 8.40
Laura Kataja
Oikeakielisyys...
Matti: tuo yhdys sana kieli tuntuu olevan sotakielen ja puhekaanin alalaji. Lähinnä sotakielen, jolle tyypillisiä ovat myös "enään, erillainen" -tyyppiset kirjoitusvirheet (jotka siis eivät ole puhekieltä tai murteellisia vaan yksinkertaisesti väärin).
3.8.2016 9.52
Janne
Entä huutavat välimerkkien kylväjät?
Miksi unohdettiin välimerkkien kylväjät????????? Heitä esiintyy taatusti jokaisen seinällä!!!!!!!!!
TAI SITTEN HE HUUTAVAT KYLVÄEN!!!!!??????!!!!
4.8.2016 12.55
Ilona Paajanen
Lisää bongauksia
Kirjoittaja kiittää hauskoista kommenteista! Asiantuntevia bongauksia jokainen. Tässähän herää ajatus jatko-osasta: materiaalia olisi selvästi useampaankin blogitekstiin.
5.12.2016 12.27
Siiri ja Eveliina
spämmiäinen
Yksi jo melko vanhoista lajeista on myös spämmiäinen. Se on luonteeltaan huomiota hakeva somenkielityyppi, joka tietoisesti tai tiedostamattomasti häiritsee muita käyttäjiä tuhatpäisillä ja turhilla viesteillään. Spämmiäistä voidaan useimmiten tavata paikoissa, joissa on vaivatonta ja mahdollista lähettää suuria määriä kuvallisia tai kielellisiä viestejä. Näillä sivustoilla lajilla on tapana ilmestyä tyhjästä ja kadota pian suoritettuaan aikeensa. Jos tavoitteena on siis löytää spämmiäisiä, on oltava alati valppaana. Tätä lajia voisikin verrata tähdenlentoon;
hetken
kerkeää
ihailemaan,
mutta
kiinni
sitä
ei
voi
saada.
5.12.2016 12.27
Hilla ja Roosa
Yritteliäs
Toinen puhekaanin alalaji voisi olla Yritteliäs. Yritteliäät ovat innokkaita somettajia ja heillä on tarve saada oma mielipieensä kuuluviin. Yritteliäitä voi tavata esimerkiksi Vauva.fi-sivustolla kyselemässä ja kertomassa, mistä ostaa lapselle hyvälaatuinen sadetakki tai jakamassa ohjeita siitä, millaisilla menetelmillä piparkakkutalon osat kannattaa liimata yhteen. He ovat perhekeskeisiä vaikka yrittävätkin hieman liikaa vaikuttaa nuorekkailta ja käyttävät tämän takia puhekaanille ominaista puhutun ja kirjoitetun kielen välimuotoa. Vaikka Yritteliäät joskus turhauttavatkin kielivirheillään, he tuovat oman äänensä Somekielisten värikkääseen lajistoon.
14.3.2017 12.10
Sini ja Helmi
Emojintuset
Teksti oli hyvin mielenkiintoinen mutta tekstiin oli koottu vain ääripäät erilaisista some-kirjoittajista. Tekstissä olisi voitu esitellä useampia kirjoittaja tyyppejä. Tunnistin itseni useimmista näistä esimerkiksi Emojintu ja Puhekaani. Useimmat ihmiset kuuluvat tilanteesta riippuen useisiin eri kirjoittaja tyyppeihin. Kaikesta huolimatta kiinnostava ja omaperäinen teksti. Esimerkit olivat hauskoja ja todenperäisiä
14.3.2017 12.15
Heidi ja Nea
Sekasikiö
Näihin kaikkiin lajeihin on helppo samaistua, sillä niiden piirteitä löytyy omistakin teksteistä sosiaalisessa mediassa. Erilaisia sivustoja selatessa voi huomata muillakin ihmisillä näiden piirteiden sekoituksia ja harvoin löytyy täysin vain yhtä lajia edustava kirjoittaja. Kirjoitusasu riippuu täysin kontekstista ja siitä kuinka virallinen esimerkiksi kommentin tulee olla, mutta kaikki eivät sitäkään kuitenkaan huomioi.
23.3.2017 19.56
Nysä
Enään
Aiheen vierestä mutta kommenttiin liittyen: Miten niin "enään, erillainen" -tyyppiset kirjoitusvirheet "eivät ole puhekieltä tai murteellisia vaan yksinkertaisesti väärin", Laura Kataja? Olen törmännyt tuohon väitteeseen aikaisemminkin, mutta itse kuulen tamperelaisten lasten suusta jatkuvasti kumpaakin. Eivätkö ne silloin ole juurikin puhekieltä? Varsinkin tuohon enään-muotoon olen kiinnittänyt huomiota, sitä esiintyy lähiympäristössäni huomattavasti enemmän kuin ännätöntä versiota.